Het Nederlands mannenteam heeft vanavond voor een grote stunt gezorgd door topploeg Frankrijk te verslaan in de Volleyball Nations League. Oranje boog knap een 0-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. Bondscoach Roberto Piazza begon vandaag met vier spelers uit de Nederlandse Eredivisie in de basis, hetgeen lang niet is voorgekomen: Freek de Weijer en Maikel van Zeist van Draisma Dynamo en Bennie Tuinstra en Steven Ottevanger van Amysoft Lycurgus. Diagonaal Nimir Abdelaziz was vanavond onhoudbaar en goed voor 42 punten.

Nederland Frankrijk FIVB 2

Opstelling

Freek de Weijer (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Robbert Andringa en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Maikel van Zeist en Michaël Parkinson (middens) en Steven Ottevanger (libero).

1e set

De eerste set beloofde weinig goeds voor Oranje. Tot 7-8 kon Nederland de ervaren Fransen volgen, maar bij de tweede technische time-out was de achterstand opgelopen tot vijf punten: 11-16. In het tweede deel van de set werd Nederland overrompeld door de Fransen: 15-25.

2e set

In de tweede set begon het al een stuk beter te draaien bij de Lange Mannen. Oranje leidde bij de eerste technische time-out met 8-6, en kon tot 18-18 Frankrijk bijhouden. Het was de sterke Théo Faure die met een ace een gaatje voor zijn team forceerde en Nederland kwam sindsdien niet meer aan de goede kant van de score. Na een Frans killblock ging de set met 22-25 verloren.

3e set

Vanaf de derde set kwam Nederland volledig op stoom. De passlijn met Robbert Andringa, Bennie Tuinstra en Steven Ottevanger stond als een huis, waardoor Oranje keer op keer de side-out kon scoren. Nimir Abdelaziz sloeg zijn team met twee aces naar 12-9, maar de Fransen vochten zich terug en verdienden op 23-24 een matchpoint.

Onder hoge druk werkte Nederland het Franse matchpoint weg, om vervolgens zelf het initiatief weer over te nemen. Het was Robbert Andringa die met een ace zijn team weer aan de goede kant van de score bracht. Even later serveerde Nimir Abdelaziz met zijn derde ace de set binnen: 28-26.

4e set

Het team van Oranje bleef op hoog niveau spelen in de vierde set, al moest het wel eerst een 11-14 achterstand ongedaan maken. Bennie Tuinstra stond heerlijk te spelen en redde zijn team keer op keer vanuit benarde situaties. Hij werd dan ook uitstekend bediend door spelverdeler Freek de Weijer.

Uiteraard was Nimir Abdelaziz weer de grote man voor zijn team. De Franse blokkering en verdediging kreeg maar geen vat op de diagonaalaanvaller van Oranje. Op 24-22 kreeg Nederland het eerste setpoint dat werd weggewerkt door Frankrijk: 24-23. Na een foutservice van Nicolas Le Goff ging de set gelukkig toch naar het team van Piazza: 25-23.

5e set

In de vijfde set speelde Oranje misschien wel zijn beste volleybal van deze Nations League. Met groot machtsvertoon bracht Tuinstra zijn team op 14-10 op matchpoint. De winst lag binnen handbereik, maar dat was gerekend buiten Théo Faure. De Fransman scoorde eerst met een toverbal 14-11 alvorens hij Oranje pijn deed vanaf de servicelijn. Met meerdere aces sloeg Faure Frankrijk naar 14-15, en kregen Les Bleus hun tweede matchpoint. Het matchpoint werd vakkundig weggewerkt door Oranje, evenals het derde Franse matchpoint op 15-16.

Hierna was het de beurt aan Nederland. Door een eenmansblok van Freek de Weijer op Earvin Ngapeth kwam Nederland op 17-16. Enkele punten later won Oranje de wedstrijd nadat de grote Ngapeth opnieuw in de fout ging, hij sloeg de bal uit: 19-17.

Nimir Abdelaziz topscorer

Nimir Abdelaziz, met voorsprong de beste speler van deze Volleyball Nations League, scoorde vanavond 42 punten. Bennie Tuinstra wist 14 punten te maken.

Woensdagmiddag tegen Italië

Op woensdagmiddag speelt Nederland tegen thuisland Italië. Deze wedstrijd begint om 16.30 uur en is live te volgen op Ziggo Sport.

Nederland – Frankrijk 3-2 (15-25, 22-25, 28-26, 25-23, 19-17)