Paralympische relikwieën. Voormalige leden van TeamNL bewaren het eremetaal ergens in hun huis. De herinneringen dragen zij voor altijd met zich mee. Een nieuwe lichting parasporters droomt van deelname aan een internationaal toernooi. Strijden op de Paralympics is een stip op de horizon. De zitvolleybalsters van TeamNL zetten de afgelopen maanden de eerste stappen op weg naar de mondiale top. Tijdens het toernooi om de Zühlsdorf-Cup 2020 in het Duitse Leverkusen maakten de nieuwkomers in de selectie van bondscoach Hong Zhao zaterdag 12 en zondag 13 september verdeeld over twee teams hun debuut op het internationale podium.

Zaterdagavond speelden de ervaren Oranje-krachten een boeiende interland tegen Duitsland. 

De ontmoeting eindigde in een 2-1 overwinning voor de oosterburen. Daar werd niet lang om getreurd. De trots over het minimale verschil tussen de nummer vier van Europa en TeamNL, dat na een adempauze aan een comeback werkt, overheerste. 
Bovendien waren de nieuwe teamleden na een enerverende eerste toernooidag toeschouwers bij deze demonstratiewedstrijd.

De Paravolley Dames waren naar het toernooi van Bayer 04 Leverkusen afgereisd met het doel aan elkaar te wennen en om van elkaar te leren. Tot aan ‘Leverkusen’ troffen de selectieleden elkaar elke vrijdagavond in sporthal De Binder in Leersum. Er is rond de intensieve trainingen tijd om te socializen. Het tweedaagse toernooi was een uitstekende gelegenheid elkaar nog beter te leren kennen. Daarnaast boden de Duitse tegenstanders uit Leverkusen, Berlijn, Hoffenheim en Leipzig en de Duitse bondsselectie mogelijkheden binnen de lijnen aan elkaar gewend te raken. Dat ervoer ook bondscoach Hong Zhao: “Dit zijn waardevolle dagen. We spelen veel wedstrijden, en er is tijd om met elkaar te praten. We krijgen zo een goed beeld van de speelsters.” 


Nederland 1 en 2 lieten de eerste onderlinge ontmoeting zaterdagmorgen schieten voor een goede voorbereiding en een korte briefing. In de Herbert Grünewald Hallen in Leverkusen drukte de bondscoach de over twee teams verdeelde selectiespeelsters op het hart te genieten. “We spelen veel wedstrijden in korte tijd. Neem je rust op de goede momenten.” 
Rust en de krachten verdelen zijn aandachtspunten voor het team dat nu geen enkele speelster met een amputatie kent. De nieuwelingen zijn door hun beperkingen moeilijk in staat langdurig fysieke inspanningen te leveren. “We werken eraan het energielevel waar mogelijk te verhogen”, vertelde de teammanager Chantal van Wamel.

2020 09 13 Team NL Arnhem Jos Groniger
2020 09 12 Team NL shot Jos Groniger
2020 09 12 Team NL Set Up Jos Groniger
2020 09 12 Team NL Libero Eef Jos Groniger
2020 09 12 Team NL Assistent Jos Groniger
2020 09 12 Team NL 1vs2 Jos Groniger

De wedstrijden tegen de vaak gemengde teams werden zaterdag door de Nederlandse teams verloren. De eerste Nederlandse setwinst werd zaterdagavond behaald in de oefeninterland tegen het sterke Duitse team. De ervaren ploeg met drie ‘witte’ speelsters legde de Oosterburen het vuur aan de schenen. Na een bloedstollende derde set trok Duitsland met 2-1 aan het langste eind.


Zondag wachtten de wedstrijden in de verliezerspoule. Daarin was Leipzig te sterk voor beide TeamNL-ploegen. In de derby ‘der Lage Landen’ was het Nederland 1 dat de collega’s met 2-0 versloeg. 
De uitslag zegt wat anders, maar goed beschouwd was er geen verliezer. De Paravolley Dames van TeamNL maakten in het weekend veel progressie. Binnen en buiten de lijnen waren alleen maar winnaars. 
Er werd aan teambuilding gedaan, en dat is het fundament onder het nieuwe Paravolley TeamNL. De speelsters zijn de bouwstenen waarmee de stafleden (bondscoach Hong Zhao, assistent bondscoach Fedde Plankeel, teammanager Chantal van Wamel en fysiotherapeut Sjors van Manen) het team construeren.

In het bouwplan is weer een stap gezet. De volgende geplande bouwfase zou het Nations League toernooi in Assen zijn. Het toernooi dat op 30 en 31 oktober en 1 november gehouden zou worden is gecanceld vanwege de nieuwe uitbraken van het Coronavirus in delen van Europa. De bouw stagneert daarmee, omdat de geplande medische classificatie van de speelsters uitgesteld wordt. De zitvolleybalsters waren nieuwsgierig of zij in de classificatie zwart of grijs zouden krijgen. TeamNL heeft momenteel één als zwart geclassificeerde speelster. De verwachting was dat het aantal tijdens de keuring zou groeien.

Op weg naar nieuw internationaal succes heeft TeamNL de eerste hindernis genomen, maar moet het vroegtijdig de geplande koers wijzigen. Met nieuwe vindingrijkheid wordt beslist een alternatieve route gevonden. Het einddoel blijft lonken.

Tekst: Jos Gröniger

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×