Na een regelrechte kraker dinsdagavond tegen regerend Europees- en wereldkampioen Italië is het EK voor de TeamNL Lange Mannen helaas voorbij. Met opgeheven hoofd en een vijfde plek verlaten ze het Italiaanse Bari.

Poulefase

De TeamNL Lange Mannen begonnen hun EK twee weken geleden in Noord-Macedonië. In hoofdstad Skopje werd tegen alle lager geklasseerde landen gedaan wat gedaan moest worden. Daarnaast werd tegen titelfavoriet Polen een set gepakt. Zodoende werd met twaalf punten uit vijf wedstrijden de tweede plaats in de groep veiliggesteld.

Knock-outfase

Na de poulefase volgde een verplaatsing naar Italië. In de havenstad Bari werd in de achtste finale de degens gekruist met Duitsland. Na twee set winnend te hebben afgesloten, wist Duitsland langszij te komen. Uiteindelijk trok Nederland de beslissende vijfde set naar zich toe.

Drie dagen later stond in een volledig uitverkocht PalaFlorio (circa 6000 toeschouwers) de kwartfinale tegen het gastland op het programma. In een ongekend spannende wedstrijd moesten de TeamNL Lange Mannen in de vijfde set het hoofd buigen.

Progressie geboekt

Het eerste dat bondscoach Roberto Piazza een dag na de uitschakeling te binnen schiet als hij terugdenkt aan het EK is de progressie die zijn team heeft geboekt. ‘We hebben dit EK laten zien dat we niet onderdoen voor de beste teams in de wereld. We hebben echt een stap gezet in onze ontwikkeling. De wedstrijd tegen Duitsland in de achtste finale is exemplarisch.’

Piazza trekt de vergelijking tussen de wedstrijd op het EK van 2019 in Apeldoorn en de achtste finale op het afgelopen EK. ‘In Apeldoorn verloren we met 1-3. Nu wonnen we de wedstrijd. Er was een totaal andere beleving op het veld. Dat toont voor mij de ontwikkeling die het team doormaakt.

Nog meer in het vat

Vanzelfsprekend streeft een coach altijd naar het hoogst haalbare. Zo ook Piazza. ‘Voor mij is het nooit genoeg. Het kan en moet iedere dag beter. Ik hoop dat we dit niveau vasthouden op het OKT in China. Op het OKT zullen we onze positie op de wereldranglijst moeten behouden tegen de teams die onder ons staan. Daarnaast moeten we stunten tegen Argentinië of Polen.'

Teleurstelling overheerst

Bij Robbert Andringa – sinds jaar en dag de vaste libero van de TeamNL Lange Mannen – overheerst de dag na de uitschakeling vooral de teleurstelling. ‘We waren zo dichtbij. We krijgen de laatste tijd vaak complimenten over ons spel, maar daar koop je uiteindelijk niets voor. Dit was de uitgelezen kans om eens een halve finale te spelen. Je weet nooit hoeveel kansen nog zullen volgen. Het gevoel dat we ze konden pakken overheerste gisteravond.’

Fantastische ambiance

Andringa speelt volgend jaar in Italië bij Piancenza. Hij genoot van de sfeer in het PalaFlorio. ‘De beleving is intens. Dat is iets waar ik enorm naar uitkijk. Ik ben vooral nieuwsgierig naar het verschil met de beleving in Polen. Ook daar werd hartstochtelijk meegeleefd.

Bekijk ook eens

Live

20.30u: Frankrijk - Nederland (oefeninterland TeamNL Lange Mannen)

Kijk hier gratis mee!

Facebook X WhatsApp LinkedIn