Op 22 oktober worden de Nederlanders Pieter Joon & Peter Murphy ingewijd in de Volleyball Hall of Fame in het Amerikaanse Holyoke. Een grote eer voor deze twee iconen uit de Nederlandse (zit)volleybalsport. Joon en Murphy brengen na Peter Blangé, Joop Alberda, Ron Zwerver en Bas van de Goor het aantal Nederlanders in de Hall of Fame op zes.

Hall of Fame 2022

In april werd bekend dat Pieter Joon en Peter Murphy waren genomineerd voor de Hall of Fame. Na een online stemprocedure ontvingen beide Nederlanders de zogenaamde ‘Fan Vote’, hetgeen hun kans op een daadwerkelijke uitverkiezing groter maakte.

Vorige week kwam het nieuws dat Joon en Murphy definitief worden ingewijd in de Hall of Fame. De ‘Class of 2022’ bestaat uit de volgende grootheden:

Pieter Joon - Nederland
Peter Murphy - Nederland
Kerrie Walsh Jennings – Verenigde Staten
Bernard "Bernardinho" Rezende – Brazilië
Fernanda Venturini – Brazilië
Samuele Papi – Italië

De Volleyball Hall of Fame inductie op 22 oktober zal live te volgen zijn op YouTube.

Lees hieronder meer over de Volleyball Hall of Fame en waarom Pieter Joon & Peter Murphy namens Nederland zijn verkozen:

International Volleyball Hall of Fame

De International Volleyball Hall of Fame is opgericht ter ere van buitengewone spelers, coaches, officials en leiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het de sport volleybal. De Hall of Fame bevindt zich in het Amerikaanse Holyoke (Massachusetts), waar volleybal in 1895 werd uitgevonden door William G. Morgan bij de plaatselijke YMCA.

Tot nu toe werden vier Nederlanders opgenomen in de International Volleyball Hall of Fame:

Peter Blangé (2012, categorie Male Indoor Player)
Joop Alberda (2014, categorie Coach)
Ron Zwerver (2017, categorie Male Indoor Player)
Bas van de Goor (2018, categorie Male Indoor Player)

Peter Murphy bio

Peter Murphy

Peter Murphy is genomineerd in de categorie ‘Leader’. Murphy is een van de bekendste en belangrijkste personen uit de Nederlandse volleybalgeschiedenis. Hij fungeerde onder meer als bondscoach van de Volleybaldames (zilver op EK 1991, brons op EK 1985, zesde plaats op Olympische Spelen 1992) en technisch directeur van de Nevobo (tijdens het Bankrasmodel met Arie Selinger).

Murphy was bijna 30 jaar lid van de FIVB Technical Committee, waarvoor hij actief was op WK’s en Olympische Spelen. Tussen 1996 en 2010 was hij werkzaam voor NOC*NSF als prestatiemanager Topsport en Talentontwikkeling.

Samen met Jan Huijbers schreef hij het succesvolle standaardboekwerk ''Totaalcoachen''. In 2009 verscheen het boek ''De excellerende sportcoach'' dat hij samen met Rogier Offerhaus schreef. Murphy vergaarde bekendheid met de Action Type methode, een unieke benadering in coachen en trainen.

Pieter Joon bio

Pieter Joon

Pieter Joon is genomineerd in de categorie ‘Paravolley’. Joon richtte de World Organization Volleyball for Disabled (tegenwoordig World ParaVolley) op in 1981 en vervulde het voorzitterschap tot 2001. Hij fungeerde als lid van de Technische Commissie Paralympische Spelen van 1984 tot 1992 en was betrokken bij de wedstrijdprogramma's op de Paralympische Spelen, waaronder Arnhem 1980, Stoke Mandeville en New York 1984, Seoul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996 en Sydney 2000.

Pieter Joon won in 2020 al een World ParaVolley Award in de categorie ‘Bestuurders’. Hij is onmiskenbaar een van de belangrijkste personen in de geschiedenis van het internationale zitvolleybal.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn