Dit jaar zijn twee Nederlanders genomineerd voor de International Volleyball Hall of Fame: Pieter Joon en Peter Murphy. Breng voor zondag 17 april 2022 je stem uit op deze twee iconen uit de Nederlandse (zit)volleybalsport! Bekijk hieronder de bio’s van beide heren en klik op de link om te stemmen.

International Volleyball Hall of Fame

De International Volleyball Hall of Fame is opgericht ter ere van buitengewone spelers, coaches, officials en leiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het de sport volleybal. De Hall of Fame bevindt zich in het Amerikaanse Holyoke (Massachusetts), waar volleybal in 1895 werd uitgevonden door William G. Morgan bij de plaatselijke YMCA.

Tot nu toe werden vier Nederlanders opgenomen in de International Volleyball Hall of Fame:

Peter Blangé (2012, categorie Male Indoor Player)
Joop Alberda (2014, categorie Coach)
Ron Zwerver (2017, categorie Male Indoor Player)
Bas van de Goor (2018, categorie Male Indoor Player)

Peter Murphy bio

Peter Murphy

Peter Murphy is genomineerd in de categorie ‘Leader’. Murphy is een van de bekendste en belangrijkste personen uit de Nederlandse volleybalgeschiedenis. Hij fungeerde onder meer als bondscoach van de Volleybaldames (zilver op EK 1991, brons op EK 1985, zesde plaats op Olympische Spelen 1992) en technisch directeur van de Nevobo (tijdens het Bankrasmodel met Arie Selinger).

Murphy was bijna 30 jaar lid van de FIVB Technical Committee, waarvoor hij actief was op WK’s en Olympische Spelen. Tussen 1996 en 2010 was hij werkzaam voor NOC*NSF als prestatiemanager Topsport en Talentontwikkeling.

Samen met Jan Huijbers schreef hij het succesvolle standaardboekwerk ''Totaalcoachen''. In 2009 verscheen het boek ''De excellerende sportcoach'' dat hij samen met Rogier Offerhaus schreef. Murphy vergaarde bekendheid met de Action Type methode, een unieke benadering in coachen en trainen.

Pieter Joon bio

Pieter Joon

Pieter Joon is genomineerd in de categorie ‘Paravolley’. Joon richtte de World Organization Volleyball for Disabled (tegenwoordig World ParaVolley) op in 1981 en vervulde het voorzitterschap tot 2001. Hij fungeerde als lid van de Technische Commissie Paralympische Spelen van 1984 tot 1992 en was betrokken bij de wedstrijdprogramma's op de Paralympische Spelen, waaronder Arnhem 1980, Stoke Mandeville en New York 1984, Seoul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996 en Sydney 2000.

Pieter Joon won in 2020 al een World ParaVolley Award in de categorie ‘Bestuurders’. Hij is onmiskenbaar een van de belangrijkste personen in de geschiedenis van het internationale zitvolleybal.

Stemproces

Het is tot zondag 17 april mogelijk om te stemmen op Peter Murphy en Pieter Joon via deze link. Er mag worden gestemd op meerdere genomineerden. De genomineerden kunnen in de Hall of Fame worden gestemd door reeds benoemde Hall of Famers. Echter, de zes beste genomineerden die door het publiek zijn geselecteerd, zullen samen met de andere stemmen worden geteld om de kandidaten voor de “Class of 2022” te kiezen.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn