Drie dagen nadat de TeamNL Volleybaldames in Fukuoka, Japan hun toegangsbewijs voor Parijs 2024 wisten te bemachtigen, stond vandaag de olympische loting op het programma. In Parijs neemt Nederland het in de poulefase op tegen: Turkije, Italië en de Dominicaanse Republiek.

Tijdens de olympische loting die plaatsvond in het Indoor Stadium Huamark in Bangkok, Thailand werden de TeamNL Volleybaldames gekoppeld aan: Turkije, Italië en de Dominicaanse Republiek.

Turkije
De nummer huidige nummer 3 van de FIVB-wereldranglijst kende in 2023 een sterke zomer. Eerst kroonde de ploeg zich tot winnaar van de VNL. Op het EK ging Turkije opnieuw met het goud aan de haal. Om zich in september – tijdens het OKT in Tokio – zonder een wedstrijd te verliezen te kwalificeren voor Parijs 2024. Turkije is in Parijs 2024 voor de derde keer van de partij. In Tokio werd het - tot nu toe - beste resultaat behaald (vijfde plaats).

Italië
Italië staat momenteel op plek 2 van de FIVB-wereldranglijst. Het team kwalificeerde zich – na afloop van de VNL – als hoogst gerankte team dat nog geen ticket voor Parijs 2024 had weten te bemachtigen via het OKT. Sinds de Olympische Spelen in 2000 is de ploeg iedere editie aanwezig. Zodoende maken de Italiaanse dames zich op voor hun zevende deelname. Tijdens vier van de laatste zes edities bereikte Italië de kwartfinale van het olympische volleybaltoernooi.

Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek kwalificeerde zich afgelopen najaar als poulewinnaar tijdens het OKT in Ningbo. De Dominicaanse Republiek vinden we terug op plek elf van de FIVB-wereldranglijst. In Parijs neemt de Dominicaanse Republiek voor de vierde keer deel aan de Spelen (na 2004, 2012 en 2020). Het bereiken van de kwartfinales in 2012 en in 2021 zijn hun beste resultaten tot nu toe.

Toernooiopzet
Het olympische volleybaltoernooi staat van 27 juli t/m 11 augustus op het programma. Het toernooi start met een poulefase. De 12 teams worden verdeeld in drie poules bestaande uit vier teams. Elk team speelt tegen de drie andere teams in zijn poule. De beste twee teams uit elke poule en de twee best geplaatste nummers drie gaan door naar de eindfase.

Knock-outfase
De acht best geklasseerde teams gaan door naar de kwartfinales. Hierin speelt het als eerste geplaatste team tegen het als achtste geplaatste team, het als tweede geplaatste team speelt tegen het als zevende geplaatste teams, het als derde geplaatste team speelt tegen het als zesde geplaatste team en het als vierde geplaatste team speelt tegen het als vijfde geplaatste team.

De vier winnaars van de kwartfinales gaan door naar de halve finales. De winnaars van kwartfinale 1 (1e vs. 8e) spelen tegen de winnaars van kwartfinale 4 (4e vs. 5e), terwijl de winnaars van kwartfinale 2 (2e vs. 7e) spelen tegen de winnaars van kwartfinale 3 (3e vs. 6e). De twee winnaars van de halve finales spelen om het goud. De twee teams die de halve finales niet weten te winnen, spelen de wedstrijd om de bronzen medaille en de vierde plaats.

Locatie
Het olympische volleybaltoernooi zal worden afgewerkt in de South Paris Arena 1. Het stadion met 12.000 zitplaatsen maakt deel uit van Paris Expo, een tentoonstellings- en congrescentrum. Het complex werd in 1923 gebouwd om de Parijse handelsbeurs (Foire de Paris) te huisvesten.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn