De jongens van Pre Jeugd Oranje hebben zaterdagmiddag een ticket voor het tweede EK-kwalificatietoernooi afgedwongen. Het team van bondscoach Albert Cristina won na een prachtig volleybalgevecht met 3-2 van Spanje. Nederland speelt morgen nog tegen Portugal, maar is nu al zeker van minimaal de zesde plaats, en dat geeft recht op deelname aan EKK2.

Bondscoach Albert Cristina startte vandaag met het volgende zevental: Jesse Latuhihin (spelverdeler), Xander Bomert (diagonaal), Luuk Steenbergen (midden), Tijn Besselink (midden), Saimen Hage (passer/loper), Elwin Oskam (passer/loper) en Ayhan Can Firat (libero).

Vanaf de tweede set speelde Chiel Mecklenfeld als spelverdeler. Job Veerman, Cas van Dijk, Lukas Sleurink en Yannick Verberne maakten korte invalbeurten.

Nederland stond vandaag met de rug tegen de muur toen het na twee sets tegen een 0-2 achterstand aankeek. Vanaf set drie wist Pre Jeugd Oranje de wedstrijd te kantelen. Vooral blokkerend was Nederland superieur (15 killblocks, waarvan 7 van Luuk Steenbergen). Elwin Oskam scoorde 22 punten, één meer dan Xander Bomert (21).

In de beslissende vijfde set gaf Pre Jeugd Oranje bijna een ruime voorsprong uit handen (9-5), maar wist het precies op tijd het karwei af te maken met 15-13.

Spanje, dat geen wedstrijd wist te winnen, is uitgespeeld op het EK-kwalificatietoernooi in Italië en mag als enige team niet deelnemen aan EKK2. Nederland speelt morgen nog tegen Portugal om plaats 5/6.