De meisjes van Pre Jeugd Oranje hebben het EK-kwalificatietoernooi in Italië vandaag afgesloten met een 3-2 nederlaag tegen Portugal. Nederland eindigt op dit eerste EKK als vierde, nadat het gisteren op een haar na de finale miste door van België te verliezen. Het team van bondscoach William Klaver krijgt nog een kans om zich te plaatsen voor het EK U16 tijdens het tweede kwalificatietoernooi (datum en locatie n.t.b.).

Bondscoach William Klaver startte vandaag met: Janne Koops (spelverdeler), Noa Krikhaar (libero), Femke Zegwaard (passer/loper), Roos Wessels (midden), Floortje van Losser (passer/loper), Maaike Heilig (midden) en Aysha Meering (diagonaal).

Else Rogier speelde vanaf de tweede set op de positie van Maaike Heilig. Luna Strikwerda, Heleen Wiegerinck, Floor Hogenhout en Romee Sterenburg maakten invalbeurten.

In de poulefase verloor Pre Jeugd Oranje in haar eerste wedstrijd met 3-0 van Portugal. Vandaag gaf Nederland beduidend meer weerstand. De pupillen van bondscoach Klaver namen een 2-0 voorsprong in sets, en waren in de derde set dichtbij de overwinning.

Het liep anders. Portugal won de derde set en tankte zo voldoende zelfvertrouwen om de wedstrijd te kantelen en Nederland voor de tweede keer deze week te verslaan. De Zuid-Europese volleybalsters wonnen de vijfde set met 17-15 en daarmee de wedstrijd met 3-2.

De Nederlandse Aysha Meering werd opnieuw topscorer met 23 punten.