De meisjes van Pre Jeugd Oranje zijn er vanavond helaas net niet in geslaagd om de finale van het EK-kwalificatietoernooi in het Italiaanse Chiavenna te bereiken. Nederland verloor na een lange strijd met 17-15 in de vijfde set van België. Pre Jeugd Oranje speelt zondag om de derde plaats tegen de verliezer van het duel Portugal – Italië. Het team van bondscoach William Klaver is al wel verzekerd van deelname aan het tweede EK-kwalificatietoernooi, later dit voorjaar.

Bondscoach William Klaver begon vandaag iedere set met: Janne Koops (spelverdeler), Noa Krikhaar (libero), Femke Zegwaard (passer/loper), Roos Wessels (midden), Floortje van Losser (passer/loper), Maaike Heilig (midden) en Aysha Meering (diagonaal).

Luna Strikwerda, Heleen Wiegerinck en Floor Hogenhout maakten invalbeurten.

Nederland kon de finale al ruiken toen het een 2-0 voorsprong in sets nam. Met name de winst van de tweede set (25-14) was indrukwekkend. België counterde echter knap, en kwam terug in de wedstrijd door de derde en vierde set ruim te winnen.

In de tiebreak keek Pre Jeugd Oranje al snel tegen een achterstand aan (10-6) die niet meer gerepareerd kon worden. Nederland naderde België nog tot een punt, maar bezweek helaas toch met 17-15. Aysha Meering werd vandaag topscorer met 25 punten.

Door de nederlaag tegen België kan Pre Jeugd Oranje directe kwalificatie voor het EK U16 op dit toernooi vergeten. Alleen de winnaar in Chiavenna verdient namelijk een ticket. Wel mag het team van bondscoach Klaver deelnemen aan het tweede en laatste EK-kwalificatietoernooi (datum en locatie n.t.b.).