De Pré Jeugd Volleybalmeiden namen de afgelopen twee weken deel aan het EK onder 17 in het Servische Vrnjačka Banja. Na zeven wedstrijden lukte het de ploeg van bondscoach Ivo Munter niet om zich te plaatsen voor de halve finale. Desondanks biedt het vertoonde spel voldoende aanknopingspunten.

Toernooiverloop

Nederland nam het in de groepsfase achtereenvolgens op tegen: Bulgarije, Polen, Servië, Estland, Georgië, Italië en Kroatië. In de poule van acht gingen de nummers een en twee door naar de halve finales. Anders dan voorgaande edities bestond het deelnemersveld niet uit 12, maar uit 16 ploegen.

Nederland – Bulgarije: 1-3 (23-25, 25-15, 23-25, 28-30)

Nederland begon het toernooi met een nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Bulgarije. In de wedstrijd die eindigde in vier sets, wisten de Volleybalmeiden alleen de tweede set naar zich toe te trekken. De overige sets was Nederland steeds in de buurt, maar op de belangrijke momenten was Bulgarije de Volleybalmeiden telkens de baas.

Laurine Geerdes was met 13 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Polen - Nederland: 3-2 (20-25, 26-24, 25-10, 23-25, 15-13)

Een dag na Bulgarije was Polen de tegenstander. Het werd een zenuwslopende wedstrijd. Nederland won de openingsset waarna set twee en drie een prooi waren voor Polen. In de vierde set hielden de Volleybalmeiden knap het hoofd koel. Zodoende werd een vijfde set afgedwongen. In die vijfde set stond Nederland nog met 12-13 voor, maar trok het in de eindfase net aan het kortste eind.

Roosmarijn Peper Grooters was met 16 punten topscorer bij de Volleybalmeiden.

Nederland – Servië: 3-0 (25-14, 28-26, 28-26)

De Volleybalmeiden waren de vijfsetter tegen Polen snel te boven. Nog geen 24 uur later werd een knappe 3-0 overwinning geboekt tegen gastland Servië. Vooral in de tweede en derde set lieten de Volleybalmeiden zien over veerkracht te beschikken. Anders dan in de laatste set tegen Polen was Nederland nu de baas in de big points. In de derde set werd op 23-24 een setpoint weggewerkt.

Saar Meijer, Roosmarijn Peper Grooters en Nina Evers maakten 12 punten.

Estland – Nederland: 2-3 (25-22, 25-20, 15-25, 23-25, 11-15)

Na een verdiende rustdag wachtte een zware wedstrijd tegen Estland. Opnieuw liet de ploeg van Ivo Munter zien over mentale weerbaarheid te beschikken. Nadat de eerste twee sets naar Estland gingen, pakten de Volleybalmeiden het momentum in set drie en vier. Ook in de beslissende vijfde set liet Nederland had Nederland het betere van het spel. Opnieuw sloeg Nederland 12 aces binnen.

Saar Meijer was met 13 punten de topscorer voor Nederland.

Georgië – Nederland: 0–3 (19-25, 25-27, 19-25)

Het goede spel uit de wedstrijd tegen Estland namen de Volleybalmeiden mee naar de wedstrijd tegen Georgië. Alleen in de tweede set werd het nog even spannend. Nederland domineerde de wedstrijd en boekte een zakelijke overwinning zonder een set af te staan. Opvallend waren vooral de winning spikes (40) en aces (12) die Nederland gedurende de wedstrijd binnensloeg.

Opnieuw was Saar Meijer met 13 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Nederland – Italië: 1–3 (18-25, 25-22, 10-25, 15-25)

Na rustdag moesten de Volleybalmeiden alles op alles zetten om een plek bij de beste twee in de poule af te dwingen. Een zware opgave, want Italië is de regerend Europees Kampioen. Nadat Italië ervandoor ging met de openingsset, wist Nederland zich in de tweede set goed terug te vechten. Na de inspanningen in die set, was het verzet gebroken en haalde Italië de wedstrijd binnen.

Net als tegen Polen en Servië was Roosmarijn Peper Grooters opnieuw topscorer bij de Volleybalmeiden (16 punten).

Nederland – Kroatië: 1-3 (23-25, 25-11, 23-25, 17-25)

Tegen Kroatië wilden de Volleybalmeiden het toernooi met een overwinning afsluiten. Een zware klus, want Kroatië was nog ongeslagen. De eerste set viel met een klein verschil in het voordeel van Kroatië uit. Nederland won de tweede set waarna Kroatië gas bijgaf en de wedstrijd naar zich toetrok.

Ook in de laatste wedstrijd sloeg Roosmarijn Peper Grooters de meeste punten (17) binnen voor de Volleybalmeiden.

Eindklassering

Door de drie overwinningen eindigen de Pré Jeugd Volleybalmeiden op plek 5 in de poule.