In een bloedstollende vrouwenfinale tussen Rusland en Amerika is de wereldtitel naar Rusland gegaan. In een meer dan finalewaardige strijd in Rotterdam verloren de Russen de eerste set nog met 18-25, maar wonnen daarna met 27-25, 26-24, 26-24. Het is de eerste wereldtitel voor Rusland, in 2014 werd nog brons gewonnen.

Voor favoriet Amerika zijn de druiven zuur. Voor de derde keer op en rij werd een WK-finale verloren en moet het genoegen nemen met zilver. Verrassend was de zege van Rusland zeker, in de voorbereiding had Verenigde Staten steeds van Rusland gewonnen (tweemaal in juni tijdens het Dutch Tournament in Assen en in de poulefase in Arnhem). De Russen hadden op weg naar de finale twee andere favorieten uitgeschakeld: Brazilië en China.

Amerika en Rusland maakten er een waar spektakel van. De landen streden om elk punt en het publiek zag een finale op hoog niveau. Mooie rally’s waar de ballen op vaak onwaarschijnlijke wijze werden gered. Na de eerste setwinst van Amerika maakten de Russen bijna geen fouten meer. In zowel de tweede als derde set was het Smirnova, die op serve met een lange serie het verschil maakte.

Tatjana Ivanova: “Goud was onze droom”

Dankzij een 3-1 overwinning op de Verenigde Staten pakte Rusland in Rotterdam de wereldtitel. Het was voor de Russen de eerste gouden plak tijdens een wereldkampioenschap. In 2014 in Elblag Polen eindigde Rusland op de derde plaats.

In een zeer aantrekkelijk finale haalde Rusland ook haar revanche op Rio 2016, vertelde aanvoerster Tatjana Ivanova na afloop. “We hebben ons na de uitsluiting voor deelname aan de Paralympics in Rio goed voorbereid op dit WK. We hebben een sterk team maar hebben het in Rio niet mogen laten zien. Door te winnen van Amerika, de winnaar van de Paralympics 2016, hebben we laten zien dat Rusland het sterkste team heeft.”

Voor Rio werd Rusland gestraft door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) naar aanleiding van onthullingen over het door de Russische overheid gesteunde dopingsprogramma in de sport.

‘Goud was onze droom en die droom is uitgekomen’, vertelde Ivanova met een stralend gezicht. Ze maakt sinds 1996 deel uit van de Russische zitvolleybalploeg. “Deze titel geeft ons spirit.” Zowel Rusland als de Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de Paralympics 2020 in Tokio. Amerika won voor de derde keer op rij zilver; de eerdere twee finales werden verloren van China.

Dream Team

Best Server – Elizaveta Kunstman (RUS 9)
Best Receiver – Zhang Xufei (CHN 9)
Best Setter – Kaleo Okalani Kanahele (USA 14)
Best Spiker – Iuliia Mednikova (RUS 3)
Best Blocker – Kathryn Sue Holloway (USA 5)
Best Libero – Bethany Paige Zummo (USA 2)
Most Complete Player – Iuliia Mednikova (RUS 3)

China pakt brons op WK

Het vrouwen zitvolleybalteam van China heeft zaterdagmiddag brons gewonnen tijdens de troostfinale op het wereldkampioenschap.

In Rotterdam werd WK-debutant Italië met duidelijk cijfers naar de vierde plaats verwezen: 25-10, 25-19, 25-12.

China werd zaterdag als regerend wereldkampioen onttroond door Rusland. China was de mondiale kampioen van 2010 en 2014.

Foto: World ParaVolley

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn