Sam Gortzak: “Ik vind bekerfinales heel mooi om te spelen”

Sam Gortzak: “Ik vind bekerfinales heel mooi om te spelen”

Spelverdeler Sam Gortzak is aan zijn vijfde seizoen bij SAMEN.Lycurgus bezig en staat aan de vooravond van zijn vierde bekerfinale. Tot nu toe pakte het succesvolle SAMEN.Lycurgus slechts een keer de beker, terwijl het in de periode vanaf 2016 drie keer op rij het landskampioenschap binnenhaalde. Gortzak noemt het zuur dat SAMEN.Lycurgus in de beker niet succesvoller was. Toch ziet hij het voor de bekerfinale van komende zondag positief in: “Ik denk dat als we ons eigen niveau kunnen neerzetten, dat het een heel mooie wedstrijd gaat worden die zeker ook onze kant op kan gaan.”

De 24-jarige Gortzak heeft het naar zijn zin bij SAMEN.Lycurgus. “Ik denk dat als je het hebt over professionaliteit in de Eredivisie, dan komen er niet heel veel clubs bovenaan het lijstje te staan”, verklaart de 1.90 meter lange mede-aanvoerder. “SAMEN.Lycurgus is daar wel een van, samen met Draisma Dynamo en Active Living Orion op dit moment. En Sliedrecht Sport komt er een beetje aan, ik hoop dat zij dat kunnen doorzetten. In die zin is er niet zo heel veel te kiezen. Die professionaliteit en de hele dag bezig zijn met volleybal en daar alle mogelijke middelen voor te krijgen, dat maakt dat ik hier zo lang al ben gebleven.”

In vier seizoenen in de beker reikte SAMEN.Lycurgus drie keer tot de finale, die tot het verdriet van Gortzak twee keer werd verloren. Alleen in zijn eerste seizoen pakten de Groningers de cup toen Landstede werd verslagen met 3-1. In 2017 was Draisma Dynamo in de kwartfinale al te sterk, in 2018 won Taurus verrassend en vorig jaar versloeg Draisma Dynamo SAMEN.Lycurgus met 3-1.

Dat Sam zijn beste herinneringen aan de finale van 2016 heeft moge duidelijk zijn. De jaren daarna kenmerkt hij vooral als zuur. “Van de drie die ik heb gehad, heb ik er maar een gewonnen. Dat was een uitstekend seizoen voor ons. Dat hebben we bekroond met alle prijzen, waaronder ook de beker. De andere twee hebben toch een wat zuurdere nasmaak. Niet alleen omdat we hem verloren hebben, maar vooral die tegen Taurus was natuurlijk erg jammer. Taurus was toen echt wel heel goed, ze verrasten ons enorm. Daar konden wij helaas niet goed genoeg mee omgaan en moesten aan het kortste eind trekken. We werden overklast op vechtlust, op een teamprestatie, niet per se op volleybalkunde.”

“Die van vorig jaar tegen Draisma Dynamo was een heel mooie wedstrijd, Dynamo speelde toen echt heel goed. Alles kwam toen bij elkaar voor hun. Zowel het volleybal als de vechtlust.”

De laatste prijs die SAMEN.Lycurgus pakte was de Supercup van 2018. Bij de blauw-witte formatie uit Groningen heerst dan ook een soort revanche-drang. “Dat komt meer van het landskampioenschap van vorig jaar. Ik denk dat we toen een heel goede serie hebben neergezet, dat was ook een hele zure nederlaag.”

“Daarnaast is de beker wel iets aparts” vervolgt Gortzak. “Misschien is februari wel een moeilijke periode voor ons. Wij leven natuurlijk allemaal toe naar het eind van het seizoen, naar de play-offs, naar de finale. In die zin is het misschien in de periodisering en in ons hoofd moeilijker om te spelen in februari. Daar heb ik niet echt een antwoord op. Het kan ermee te maken hebben, want het verleden wijst wel uit dat wij in februari minder hebben gepresteerd dan in mei.”

De oud-speler van Zaanstad en het Talentteam kijkt uit naar de wedstrijd van zondag in De Maaspoort in Den Bosch. “Ik vind bekerfinales heel mooi om te spelen, omdat het gaat om één wedstrijd. Daar komt veel publiek naartoe, omdat alles kan gebeuren. De sfeer is altijd erg mooi, omdat er niet alleen thuis- of uitpubliek is, maar dat heel volleyballievend Nederland daar naartoe gaat.”

Van tegenstander Draisma Dynamo werd dit seizoen twee keer verloren. Toch ziet Gortzak kansen. “Dynamo is een erg goed team. Ze hebben een zeer goede servicedruk, waar wij tot nu toe erg veel moeite mee hebben gehad. Ik denk dat we 'valse' wedstrijden tegen ze hebben gespeeld waarin we niet op ons eigen kunnen presteerden. Aan de ene kant denk ik dat het iets positiefs is, want als we het wel kunnen neerzetten, dan gaat het een heel mooie wedstrijd worden die zeker ook onze kant op kan gaan. Daar heb ik veel vertrouwen in en dan maar kijken wie er aan het langste eind trekt.”

Wil jij erbij zijn aankomende zondag? Koop dan hier je tickets voor de bekerfinale!

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×