SAMEN.Lycurgus uit Groningen heeft voor de tweede keer in de geschiedenis de nationale volleybalbeker veroverd. Het team van coach Arjan Taaij won in de finale in Den Bosch met 3-1 van Draisma Dynamo. In de competitie verloor Lycurgus dit jaar al twee keer van Dynamo, maar de overwinning van vandaag kwam op een zeer dankbaar moment.

Opstellingen

Coach Redbad Strikwerda van Draisma Dynamo startte met het volgende zevental: Freek de Weijer (spelverdeler), Nico Manenschijn (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Seain Cook (passer/lopers), Sjors Tijhuis en Maikel van Zeist (middens) en Mats Kruiswijk (libero).

Zijn collega Arjan Taaij van SAMEN.Lycurgus schonk het vertrouwen aan Stijn Held (spelverdeler), Mitch Perinar (diagonaal), Bennie Tuinstra en Collin Mahan (passer/lopers), Dennis Borst en Hossein Ghanbari (middens) en Steven Ottevanger (libero).

1e set

In de tumultueuze eerste set gebeurde er veel. Het was Lycurgus dat het beste uit de startblokken kwam en een 9-6 voorsprong nam. Dynamo kwam terug tot 12-12 maar zag op dat moment middenaanvaller Maikel van Zeist uitvallen met een enkelblessure. Normaliter zou de ervaren Renzo Verschuren zijn vervanger zijn, maar hij was niet inzetbaar vanwege lichamelijke malheur (rugklachten). Strikwerda was dus genoodzaakt passer/loper Wessel Blom op de positie van Van Zeist te posteren. Afwisselend met Manenschijn nam hij de taak van middenaanvaller/blokkeerder op zich.

Ondanks de fysieke tegenslag voor de Apeldoorners, vocht Dynamo zich knap naar de setwinst. Op 22-21 was het invaller Joris Berkhout die met een ace via de netrand een belangrijke break plaatste: 23-21. Na een killblock van Cook werd het 24-21 en even later won Dynamo de set met 25-22.

2e set

Vanaf de tweede set was het SAMEN.Lycurgus dat de regie nam. De Groningse aanvalsmachine begon steeds beter te draaien en spelverdeler Stijn Held vond keer op keer een scorende aanvaller. Draisma Dynamo grossierde in fouten en had het ook passend lastig. Via 5-8 en 15-20 liepen de Groningers uit naar 17-24 na een ace van Tuinstra. Het was Ghanbari die met een succesvol killblock de set binnenhaalde voor zijn team: 18-25.

3e set

Ook in de derde set had Lycurgus lang het beste van het spel. Tot 12-17 was er geen vuiltje aan de lucht voor de Groningse ploeg van coach Arjan Taaij, maar hierna sloop Dynamo punt voor punt dichterbij. De Apeldoorners verdedigden de meeste onmogelijke ballen, zelfs tot in de tribune, en kwamen uiteindelijk op 22-22 op gelijke hoogte. In de slotfase kreeg Dynamo twee setpoints (op 25-24 en op 26-25), maar Lycurgus werkte deze beide weg. Na scores van Held, Ghanbari en Perinar ging de setwinst alsnog naar het koelbloedige Lycurgus: 26-28.

4e set

In de vierde set was het Dynamo dat zich terugvocht in de wedstrijd en een 19-15 voorsprong nam. Een vijfde set leek aanstaande maar niets was minder waar. Op de service van Held kwam Lycurgus op 19-19 langszij en nam het even later zelfs een voorsprong: 19-20. In de bloedstollende slotfase, een bekerfinale waardig, keerden de kansen per moment. Lycurgus liet meerdere matchpoints onbenut, maar daartegenover stond dat Dynamo een setpoint miste op 28-27. Aan het eind waren het de Lycurgianen Held, Ghanbari en Perinar die het verschil maakten. De Amerikaan Perinar sloeg gedecideerd 28-30 binnen en bezorgde zijn team zo de nationale beker.

Draisma Dynamo – SAMEN.Lycurgus 1-3 (25-22, 18-25, 26-28, 28-30)

Bekijk hier de reactie van Arjan Taaij, de winnende coach:

Bekijk hier de reactie van Stijn Held:

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×