Servië heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van het WK Volleybal. De regerend wereldkampioen was met 3-1 te sterk voor de Verenigde Staten, de regerend olympisch kampioen. Diagonaal Tijana Boškovic was met 33 punten opnieuw van onschatbare waarde voor haar team.

Zware aanloop voor Servië

Servië had dinsdagavond in de kwartfinale een zwaarbevochten 3-2 overwinning behaald op Polen, in een wedstrijd die maar liefst 2 uur en 23 minuten duurde en pas rond 23.00 uur klaar was. Slechts 21,5 uur nadat het laatste punt tegen Polen was gescoord klonk het fluitsignaal alweer voor de halve finale tegen de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten had dinsdag in de vroege kwartfinale juist energie bespaard, door Turkije met 3-0 te verslaan. Op papier zou het team van bondscoach Karch Kiraly daarom fitter aan de start moeten staan in de halve finale.

Servië te sterk

Van moeheid was echter niets te merken bij het Servische team van bondscoach Daniele Santarelli. Met groot vertoon van macht won de wereldkampioen van 2018 de eerste en tweede set.

Pas in set drie lukte het Team USA, de olympisch kampioen van Tokio, om iets terug te doen. Aan de hand van aanvoerster Kelsey Robinson (Cook), die 18 punten noteerde deze wedstrijd, won USA de derde set met ruim verschil: 17-25.

Het leek erop alsof Servië de derde set bewust liet lopen om in de vierde set de genadeklap uit te delen. Servië kreeg op 24-21 haar eerste matchpoint. Amerika mocht nog twee punten inlopen maar op 24-23 was het Boškovic, wie anders, die met haar machtige linkerarm haar team naar de finale sloeg: 25-23.

Reizen naar Apeldoorn

Zowel Servië als de Verenigde Staten reizen vandaag af naar Apeldoorn, waar zij zaterdag de finale en de wedstrijd om brons spelen. De tickets voor de finaledag in het Omnisport zijn al maanden uitverkocht.

Uitslag halve finale, woensdag:

Servië – Verenigde Staten 3-1 (25-21, 25-20, 17-25, 25-23)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn