In Omnisport Apeldoorn worden op zaterdag de medaillewedstrijden van het WK Volleybal vrouwen gespeeld. Titelverdediger Servië staat in de finale tegenover Brazilië. Italië en de Verenigde Staten strijden om de bronzen medaille.

Finale: Brazilië - Servië
Na 12 jaar krijgt Brazilië weer een kans om hun eerste wereldtitel te pakken. De Zuid-Amerikanen staan voor de vierde keer in de WK-finale, maar wonnen nog nooit het goud. Ze pakten zilver in 1994, 2006 en 2010 en wonnen brons in 2014. Op het laatste WK in 2018 eindigden ze als zevende. Dat jaar was het Servië die er met de wereldtitel vandoor ging. Door de Verenigde Staten in de halve finale met 3-1 te verslaan, krijgt de Servische ploeg dit weekend de kans om hun titel te prolongeren.

De laatste keer dat Servië van Brazilië won, was op het vorige WK in Japan. De zes ontmoetingen die daarop volgden, werden allemaal gewonnen door de Zuid-Amerikanen. De twee meest recente overwinningen boekte Brazilië dit jaar in de Volleyball Nations League. Servië speelde toen wel zonder topscorer Tijana Bošković, die met 216 punten (8 aces, 13 blokkeringspunten en 195 aanvalspunten) momenteel de vierde beste scorer van het WK is. Een plek daaronder staat de Braziliaanse Gabriela ‘Gabi’ Guimaraes met 205 punten (8 aces, 6 blokkeringspunten en 191 aanvalspunten).

Bronzen finale: Italië - Verenigde Staten
Europees kampioen Italië treft in de strijd om het brons de Verenigde Staten, de Olympisch kampioen van 2020. De Amerikanen spelen voor hun zesde WK-medaille: acht jaar geleden werden ze tot wereldkampioen gekroond, in 1967 en 2002 wonnen ze zilver en in 1982 en 1990 gingen ze met de bronzen medaille naar huis. Italië speelt voor hun derde plak: de Europeanen wonnen goud in 2002 en zilver in 2018.

Het wordt de 41e ontmoeting tussen de twee teams in een competitie op wereldniveau. Van de 40 voorafgaande ontmoetingen, werden er 22 gewonnen door de Verenigde Staten. In de bronzen finale zal een belangrijke rol zijn weggelegd voor Paola Egonu, die met 250 punten de beste scorer van het toernooi is. Haar Italiaanse teamgenoten doen het ook goed in de individuele klassementen: Alessia Orro voert de ‘best setters’ ranglijst aan, libero Monica De Gennaro is tot nu toe de ‘best digger’ en passer/loper Caterina Bosetti scoorde de meeste aces (17). In het serveerdersklassement worden de tweede en derde plek ingenomen door Amerikanen: Andrea Drews serveerde 17 aces, Jordyn Poulter heeft er 14 achter haar naam staan.

De kleine finale wordt zaterdag om 16.00 uur gespeeld in Omnisport Apeldoorn, de finale volgt om 20.00 uur. Voor de finaledag zijn helaas geen tickets meer verkrijgbaar. De wedstrijden zijn live te volgen op Ziggo Sport Totaal en Volleyballworld.tv.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn