Voor de vijfde aflevering van SMASHBACK gaan we 25 jaar terug in de tijd. Op 1 oktober 1995 pakt het Nederlands damesteam EK-goud in een bomvolle Arnhemse Rijnhal met een team dat bestaat uit routiniers en hele jonge talenten. Het bleek de ideale mix, want Kroatië werd met 3-0 verslagen. Zaterdagavond vanaf 20.00 uur kijken twee hoofdrolspeelsters uit de wedstrijd, Cintha Boersma en Elles Leferink, samen met NOS-commentatoren Jan Stekelenburg en Maarten Tip terug op de tot nu toe enige Europese titel voor de Nederlandse vrouwen.

Het EK verliep voor Nederland goed, in de poule werd alleen in een vijfsetter verloren van Kroatië. In de halve finale werd in een kolkende Rijnhal afgerekend met Rusland, dat daardoor voor het eerst in de EK-geschiedenis niet het goud of zilver won. Op zondagmiddag 1 oktober trof Oranje uitgerekend Kroatië in de finale, het werd tijd voor revanche.

Al zes keer hadden Nederland en Kroatië dat jaar tegen elkaar gespeeld en slechts een keer wisten de Nederlandse vrouwen te winnen. Maar in de finale beschikte bondscoach Bert Goedkoop over een sterk team dat tijdens het toernooi steeds beter op elkaar ingespeeld was geraakt. De routiniers Cintha Boersma, Marjolein de Jong en Erna Brinkman werden in de basis geflankeerd door de pas 17-jarige spelverdeelster Riëtte Fledderus en de 18-jarige Elles Leferink.

De jonge meiden hadden een succesvolle zomer achter de rug waarin ze een vijfde plaats hadden behaald op het WK voor jeugdteams. Op verzoek van Goedkoop sloten ze ook aan bij de Nederlandse hoofdmacht en met hun enthousiasme en onbevangenheid stuwden ze het Nederlands team naar de eerste en tot op heden enige Europese titel bij de vrouwen.

Bekijk hieronder de promo.

Zaterdag om 20.00 uur kun je de finale in z'n geheel terug zien op Volleybal.nl en op de Facebookpagina van VolleybalNL. We danken de NOS voor het ter beschikking stellen van de beelden.

Heb je eerder afleveringen gemist? Je kunt nog kijken naar twee andere prachtige wedstrijden.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×