Als je stoute schoenen aantrekt en iets durft te vragen, kan het mooie dingen opleveren. Daar kwam ook Lesley de Jonge achter, de trainer van Springendal Set-Up’65. Hij mocht twee keer 'in de keuken kijken' bij een van de grootste clubs van de wereld nadat hij dat vroeg aan Giovanni Guidetti. Nu vroeg De Jonge of hij met zijn hele ploeg mocht komen en dat gebeurde. "Een geweldige week vol inspiratie."

Trainen in Sporthal De Schalm in Ootmarsum of in de gigantische en imposante arena van Vakifbank in Istanboel. Een wereld van verschil. Voor de speelsters van Springendal Set-Up’65 en trainer Lesley de Jonge was het een droom die werkelijkheid werd. De Jonge kon zijn dames meenemen op een droomstage naar Turkije. 

Daar mochten ze eind oktober een week lang een kijkje nemen in de keuken van Vakifbank, de Turkse topploeg, die onder leiding staat van Giovanni Guidetti. De voormalig bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg inspireerde De Jonge al eerder en zo ontstond ook dit plan. "Ik was al twee keer op bezoek geweest bij Giovanni voor mijn eigen ontwikkeling als trainer. Dat was zo inspirerend en motiveerde me enorm."

In Turkije zag hij hoe Guidetti te werk gaat bij de internationale topploeg Vakifbank. "Ik ben daar het meest geïnspireerd raakt in mijn leven, het is daar zo geweldig en alles draait om volleybal. Het beste van het beste qua volleybal en topsport zie je daar. Hoe mooi is het dat Giovanni zijn visie en ervaring graag deelt, hij is heel open en deelt zijn kennis graag om de sport te doen groeien. Dit is mijn eerste seizoen als eredivisie coach en ik zag een kans. Hij zei meteen dat ik van harte welkom was met de dames."

Guidetti ontving de selectie met open armen in Istanboel en nam alle tijd om de Ootmarsumse delegatie in te wijden in de vele aspecten die om de hoek komen kijken bij topsport. Zien hoe Vakifbank traint, spelverdeler Wies Bekhuis werd toen door Duidetti nog even ingeschakeld om setjes te geven, een teamsessie in de professionele video room, Guidetti die bij de training tips kwam geven en nog veel meer.

Set Up Met Guidetti

Met Sloetjes de stad in

Mede dankzij de bijdragen van sponsoren ging heel het team en de staf op reis naar Istanboel. "Het waren zeven fantastische dagen. We hebben met z'n alle zo veel gedaan en gezien. De goede individuele gesprekken, de teamgesprekken, activiteiten buiten de zaal om die goed zijn voor teambuilding. Met elkaar en international Lonneke Sloetjes de stad in. Onvergetelijke ervaringen en deze week heeft zo veel voor ons als team gedaan."

De Jonge barst van de ambitie en is er trots op dat de trip naar Turkije daar weer een rol in speelt. "Deze trainingsstage was een mooi succes en het is nog maar het begin voor  Springendal Set-Up’65. We gaan volgend jaar zeker weer, dan naar Italië en dan trekken we het nog breder en zullen er ook sponsoren meereizen. Zodat die ook kunnen zien hoe het kan en hoe professioneel volleybal er uit ziet."

Niet te vergelijken

Wat zijn de grote verschillen met de eredivisie? Daar kan De Jonge eigenlijk geen antwoord op geven. "Het is eigenlijk gewoon niet te vergelijken met elkaar, de eredivisie stelt weinig voor vergeleken met het niveau en de faciliteiten die je daar ziet. Een wereld van verschil, er is maar 1 ding hetzelfde en dat is het spelletje. Iedereen is daar fulltime in dienst en er lopen meer dan 10 fulltime trainers rond. Ze hebben sinds een jaar ook een professionele jeugdopleiding, geweldig om te zien." 

"Vergelijken en zelf dingen ook zo willen doen, dat heeft eigenlijk geen nut," aldus De Jonge realistisch. "Maar ik en ook de meiden kunnen er wel interessante dingen uitpikken en we zijn allemaal zo geïnspireerd door wat we daar hebben gezien en ervaren. Ik merk ook al een verschil in de ploeg, we trainen nu anders. Ik proef dat er meer ambitie is binnen de groep, maar natuurlijk heeft dit proces tijd nodig. Maar ik weet zeker dat we door deze week bij Vakifbank sneller gaan groeien."

Kampioenspoule

Springendal Set-Up’65 wil als club de komende jaren flink groeien. De Jonge vond daarom deze trip ook van grote waarde. "Het is een interessant en mooi proces om het steeds meer te professionaliseren. We willen hier gaan groeien, niet alleen qua sportief succes maar juist in totaal. Dus als club en hoe je met elkaar omgaat en werkt, het totaalplaatje. Als ploeg willen we sowieso de kampioenspoule halen en ik denk dat we dan al weer veel verder zijn in dit mooie proces. In die periode willen we het gaan doen, wie weet kan er iets heel moois gebeuren."

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn