De finale om het landskampioenschap is ook bij de vrouwen een herhaling van vorig jaar. In een best-of-three serie gaan Friso Sneek en De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht strijden om de landstitel. Aanstaande zondag is het eerste duel in Sneek.

Vorig jaar was de finale een best-of-five serie die na vijf spannende duels uiteindelijk gewonnen werd door Sneek. Een herhaling van die finale werd op voorhand niet voorspeld. Sneek - koploper in de reguliere competitie en de A-poule - was favoriet voor een finaleplek, maar met een zesde plek in de reguliere competitie en een tweede plek in de B-poule, was Utrecht de absolute underdog in de strijd om de landstitel. De ploeg van Vera Koenen overtrof de verwachtingen door Visser Assen/Sudosa-Desto in de kwartfinales te verslaan en vervolgens bekerwinnaar Apollo 8 in beide wedstrijden van de halve finale in drie sets te kloppen.

Titelverdediger Sneek had een hobbelige halve finale, waarbij een golden set nodig was om hun finaleplek te verzekeren. Na een overwinning in de eerste wedstrijd en een nederlaag in de tweede tegen Draisma Dynamo, kwam het aan op een beslissende golden set. In deze set gaf Rosa Entius, topscorer voor Friso Sneek met 19 punten, haar ploeg een voorsprong vanaf de servicelijn. Het leidde uiteindelijk tot een 15-8 overwinning, waardoor Sneek de kans krijgt om hun titel te prolongeren.

De onderlinge balans is in het voordeel van Sneek, dat in oktober het eerste duel met 3-0 won. Twee maanden later had de ploeg vijf sets nodig om Utrecht van zich af te schudden. In de Nationale Beker toonde Utrecht hun kracht op cruciale momenten door Sneek, slechts twee weken na een nederlaag in de competitie, in de achtste finales uit te schakelen.

Programma
Het landskampioenschap wordt beslist in een best-of-three serie. De serie opent komende zondag met een thuiswedstrijd voor Sneek. De tweede wedstrijd vindt plaats op zondag 5 mei in De Galgenwaard. Als de stand na twee duels gelijk is, wordt op zondag 12 mei een beslissende derde wedstrijd gespeeld.