De volleybalsters van Friso Sneek zijn voor het tweede jaar op rij en de twaalfde keer in de clubgeschiedenis landskampioen geworden. De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht gaf zaterdagmiddag uitstekend weerstand in het tweede finaleduel, maar moest na vijf sets de overwinning en daarmee de landstitel aan Sneek laten.

In Utrecht stuitte Friso Sneek op meer tegenstand dan in het eerste finaleduel van vorige week, waar ze De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht met 3-0 versloegen. Met de geblesseerde Ana Rekar aan de kant en Robin de Velde in het veld, toonde de thuisploeg veerkracht in de eerste set. Na een ace van Nynke Hofstede leidde Sneek met vier punten (14-18), maar cruciale acties van Marly Bak brachten Utrecht terug in de wedstrijd. Een killblock van Pleun Ypma trok de score gelijk op 22-22. Een misser van Entius gaf Utrecht een setpunt, en met nog een aanvalsfout van de diagonaalspeelster ging de eerste set met 25-23 naar de thuisploeg.

In de tweede set bouwde Sneek opnieuw een voorsprong op. Hoewel Utrecht twee sterke pogingen deed om de set, net als de eerste, te kantelen, hielden de Friezinnen steeds net op tijd stand en vergrootten hun voorsprong weer. Met een marge van zes punten bereikten ze de 'big points'. Een misser van Reinders schonk Sneek vier setpunten, waarvan de derde benut werd door Pleun van der Pijl. Zo werd de stand in de wedstrijd weer gelijkgetrokken.

Na een aanval van de sterk spelende Christie Wolt leidde Utrecht in de derde set met 11-7, maar Sneek wist na een time-out snel in te lopen dankzij twee blokpunten van Nynke Hofstede. De Friezinnen bereikten als eerste de twintig punten, met een krappe voorsprong van één punt op Utrecht. Sterke blokkeringen gaven Sneek het voordeel in de slotfase, en via de handen van Siebring kwam de ploeg op setpunt. De passer-loper besliste vervolgens de set, wat Sneek een 2-1 voorsprong in sets opleverde. Het team van Erik Reitsma had daardoor nog één set nodig om de landstitel te prolongeren.

Sneek pakte de eerste drie punten van de vierde set, maar Utrecht hervond hun ritme en keerde de achterstand om naar een 11-8 voorsprong. Lynn Zweekhorst was in het veld gekomen voor Iris Reinders en met twee aanvalspunten en een ace van de diagonaalspeelster vergrootte haar team de marge naar 18-11. Op de service van Wolt kon de thuisploeg verder uitlopen naar 22-14. Uiteindelijk werd met 25-19 een vijfde set afgedwongen.

Na een ace van Hofstede had Sneek een 2-5 voorsprong in handen in de beslissende set. Op 4-9 zette Vera Koenen haar tweede time-out in, waarna haar ploeg een opleving had. Wolt bleef goed scoren voor Utrecht, maar het was niet voldoende om het verschil te overbruggen. Op 11-14 maakte Rixt van der Wal het beslissende punt en daarmee was de landstitel binnen.

Uitslag
De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht - Friso Sneek 2-3 (25-23, 22-25, 22-25, 25-19, 11-15)