Friso Sneek heeft een 1-0 voorsprong in de best-of-three finaleserie om de landstitel. De regerend landskampioen won vandaag in eigen huis met 3-0 (25-19, 25-21, 25-19) van De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht.

Friso Sneek en De Hollandse Pot VV Utrecht strijden in een best-of-three finaleserie om de landstitel. Sneek genoot thuisvoordeel in het openingsduel, waar ze direct de eerste drie punten wisten te scoren. Utrecht kreeg klap te verwerken toen spelverdeelster Ana Rekar met een knieblessure het veld moest verlaten, maar wist desondanks de leiding over te nemen. Op de service van Anniek Siebring heroverde Sneek richting de slotfase de voorsprong: na twee aces van de passer-loper was het 19-17. Een blok van Rixt ter Wal vergrootte het verschil naar drie punten, waardoor de ploeg van Erik Rijtsma op koers lag voor setwinst. Britt Scheurs bracht haar team naar setpunt en bij de tweede kans haalde Sneek de set binnen met 25-19.

Met Robin van de Velde als spelverdeler leek Utrecht in de tweede set hun ritme te hervinden. Ze behielden lange tijd een voorsprong, maar Sneek bleef in de buurt en met één puntje verschil bereikte Utrecht de ‘big points’. In de slotfase wist de thuisploeg echter het verschil te maken en met 25-21 nam Sneek een 2-0 voorsprong in de sets. Ze pakten vervolgens een comfortabele voorsprong aan het begin van de derde set, door de eerste zes punten te claimen. Dit verschil bleek te groot voor Utrecht om te overbruggen. Met 25-19 verzekerde Sneek zich van de eerste zege in de finaleserie en is daarmee nog één overwinning verwijderd van het landskampioenschap. Utrecht moet het volgende duel winnen om een beslissende derde wedstrijd af te dwingen.

De return wordt zaterdag 4 mei om 14.30 uur gespeeld in Utrecht.