Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het Elite 16-toernooi in Gstaad. In de tussenronde werd met 2-1 gewonnen van thuisland Zwitserland. Om 14.00 uur nemen ze het op tegen het Amerikaanse koppel Kristen Nuss/Taryn Kloth.

Na een derde plek in de poule liep de route naar de kwartfinale voor Stam en Schoon via de tussenronde. In deze ronde namen ze het op tegen de Zwitserse bronzen medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Tokio, Anouk Vergé-Dépré en Joana Mäder. Door de hogere posities van twee andere Zwitserse teams op de olympische ranglijst, missen ze dit jaar de Spelen.

De wedstrijd begon sterk voor Stam en Schoon, die in de openingsset een voorsprong van drie punten op wisten bouwen. De Zwitsers lieten zich echter niet uit het veld slaan en kwamen terug in de wedstrijd, waarna het lang gelijk opging. Bij 19-19 blokte Mäder Zwitserland naar setpunt. Stam werkte dit weg met een tweeslag en bezorgde Nederland twee punten later zelf een setpunt met een blok. Op 22-22 sloeg Vergé-Dépré de bal uit, waarna een tweede fout van de Zwitsers Nederland de set opleverde (22-24).

Slordigheden van Zwitserland gaven Nederland ook in de tweede set een vroege voorsprong (6-9), maar onder aanmoediging van het thuispubliek vocht de Zwitserse ploeg zich opnieuw terug. Bij 14-13 namen ze voor het eerst de leiding en gaven deze niet meer uit handen. Een uitgeslagen bal van Schoon bezorgde Zwitserland drie setpunten, waarvan de eerste meteen werd benut door een killblock van Mäder (21-17).

Een derde set moest bepalen wie naar de laatste acht op het toernooi ging. De leiding wisselde een paar keer van kant, maar richting de slotfase hadden Stam en Schoon het voordeel in handen. Een blok van Stam gaf Nederland drie matchpoints en bij de tweede mogelijkheid haalde Stam en Schoon het ticket voor de kwartfinale binnen. 

Kwartfinale tegen Amerika
Om 14.00 uur spelen Stam en Schoon de kwartfinale tegen Kristen Nuss en Taryn Kloth uit de Verenigde Staten. Met drie 2-0 overwinningen in de poule plaatsten de Amerikanen zich direct voor de kwartfinale.

Uitslag
Vergé-Dépré, A./Mäder - Stam/Schoon 1-2 (22-24, 21-17, 12-15)

Programma & livestream

DagTijdTeams
Za 6 juni14.00 uurNuss/Kloth (USA) - Stam/Schoon

De wedstrijden zijn (betaald) te volgen op Volleyballworld.TV & ViaPlay.com

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn