Het eerste seizoen van de Beach Pro Tour komt deze week ten einde in Qatar, waar de 20 beste beachvolleybalteams ter wereld strijden om kampioen van 2022 te worden. Op het toernooi, dat van donderdag 26 t/m zondag 29 januari plaatsvindt, wordt Nederland vertegenwoordigd door Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon.

Competitieformat
Per gender nemen tien teams deel aan The Finals in Doha. Daarvan hebben acht teams zich geplaatst op basis van de wereldranglijst, de overige twee teams ontvingen een wildcard. Er is geen kwalificatietoernooi. De tien deelnemende teams zijn ingedeeld in twee poules van vijf teams, waarbij elk team één keer tegen elkaar speelt. De nummers 1 uit de poule plaatsen zich direct voor de halve finale, de nummers 2 en 3 gaan naar de tussenronde.

Herentoernooi

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen dit seizoen vier medailles op de Elite 16-toernooien van de Beach Pro Tour, maar een gouden plak ontbreekt nog. De Nederlanders pakten het zilver in Rosarito, Hamburg en Parijs en in Ostrava wonnen ze de bronzen medaille. In de poulefase spelen Brouwer en Meeuwsen tegen de Noorse Anders Mol en Christian Sørum, Ondrej Perusic en David Schweiner uit Tsjechië, Paolo Nicolai en Samuele Cottafava uit Italië en de Braziliaanse Renato Lima en Vitor Felipe.

Mol en Sørum zijn de regerend wereld- en Olympisch kampioenen en de nummer één op de wereldranglijst. Dit seizoen won het duo drie keer goud en twee keer brons op een Elite 16-toernooi. Perusic en Schweiner bereikten vier keer de finale van een Beach Pro Tour-toernooi, maar moesten altijd genoegen nemen met de tweede plaats. Ook op het EK ging het zilver naar de Tsjechen. Nicolai en Cottafava verzamelden dit seizoen een volledige set medailles; goud in Jurmala (Elite 16), zilver in Doha (Challenge) en brons in Parijs (Elite 16). Lima en Felipe wonnen dit seizoen één medaille, maar dat was direct een hele belangrijke: het Braziliaanse duo werd namelijk tweede op het WK.

Damestoernooi

Katja Stam en Raïsa Schoon hadden een succesvol seizoen en staan dankzij hun prestaties op de Beach Pro Tour en het EK - waar ze brons wonnen - momenteel derde op de wereldranglijst. Stam/Schoon pakten goud op het eerste Elite 16-toernooi van het seizoen; in Rosarito zegevierde het Nederlandse duo nadat ze het toernooi in de kwalificatie waren begonnen. Een tweede gouden medaille volgde in het iconische Roland Garros stadion in Parijs. Ook won het duo zilver op de Challenge-toernooien in Tlaxcala en Itapema. In de poulefase treft het duo de Amerikaanse Sara Hughes en Kelly Cheng, Tanja Hüberli en Nina Brunner uit Zwitserland, Cinja Tillmann en Svenja Müller uit Duitsland en de Brazilaanse Carol Salgado en Barbara Seixas .

Carol en Barbara wonnen het allereerste evenement van de Beach Pro Tour, namelijk de Tlaxcala Challenge. Ze werden ook eerste op het Challenge-toernooi in Doha en pakten daarnaast twee zilveren (Jurmala en Parijs) en een bronzen (Uberlandia) medaille op Elite16-niveau. Hüberli en Brunner wonnen dit seizoen twee medailles op een Elite 16-toernooi: zilver in Hamburg en brons in Ostrava. Ook pakte het duo brons in Doha (Challenge) en wonnen ze de zilveren medaille op het EK. Tillmann en Müller veroverden brons op het WK, maar hadden ook succes op de Beach Pro Tour, waar ze het Elite16-toernooi in Ostrava wonnen. Hughes en Cheng kregen van de organisatie een wildcard. Het duo kwam pas aan het einde van het seizoen bij elkaar en stond in Torquay zowel bij het Elite 16 als het Challenge-toernooi op de hoogste tree van het podium.

Programma poulefase


Datum

Tijd (NL)

Teams

do. 26 januari

11.00 u

Stam/Schoon - Hughes/Cheng (USA)

do. 26 januari

14.00 u

Brouwer/Meeuwsen - Renato/Vitor Felipe (BRA)

do. 26 januari

16.00 u

Stam/Schoon - Hüberli/Brunner (SWI)

do. 26 januari

19.00 u

Brouwer/Meeuwsen - Nicola/Cottafava (ITA)

vr. 27 januari

11.00 u

Stam/Schoon - Tillman/Müller (GER)

vr. 27 januari

13.00 u

Brouwer/Meeuwsen - Perusic/Schweiner (CZE)

vr. 27 januari

16.00 u

Barbara/Carol (BRA) - Stam/Schoon

vr. 27 januari

19.00 u

Mol, A./Sørum, C. (NOR) -Brouwer/Meeuwsen


Livestreams
De wedstrijden zijn live te volgen via Volleyballworld.tv en ViaPlay.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn