Katja Stam en Raïsa Schoon zijn het olympisch beachvolleybaltoernooi begonnen met een 2-0 nederlaag tegen wereldkampioen Pavan / Melissa uit Canada. In het zeer warme stadion lukte het de Nederlandse vrouwen onvoldoende om druk te zetten op het als eerste geplaatste duo. Maandagmiddag (Nederlandse tijd) speelt Stam / Schoon haar tweede wedstrijd.

Het was om 12.00 uur plaatselijke tijd met 32 graden al goed warm in het lege beachstadion van Skiokaze Park. Slechts gadegeslagen door organisatie, staf en fotografen begonnen Katja Stam en Raïsa Schoon goed aan de wedstrijd. Ondanks twee uitgeserveerde ballen namen ze een 5-2 voorsprong nadat Raïsa Schoon na goed verdedigen de bal zelf afmaakte. Maar zo snel als de voorsprong gekomen was, verdween die ook weer. Twee aces van Melissa Humana Paredes en een blok van Sarah Pavan maakten het 5-6.

Aan Nederlandse zijde lukte het onvoldoende om tot goede aanvallen te komen. Enkele ballen werden uitgeslagen en shotjes werden doorzien. Humana Paredes maakte het op het tweede setpoint voor Canada af: 16-21.

In de tweede set konden de Nederlandse vrouwen tot 9-9 bijblijven, maar daarna namen Pavan en Melissa het over. Ze liepen uit naar 13-17. Wat Stam en Schoon ook nog probeerden, het lukte niet het degelijke Canadese koppel te ontregelen. Met vier punten op rij maakten ze er uiteindelijk 14-21 van, toen een challenge op matchpoint uitwees dat Katja Stam een touché maakte in het blok.

Het was de vierde keer dit seizoen dat beide teams elkaar troffen, alle keren wisten de Canadese vrouwen te winnen, al was dat tot nu toe wel elke keer in drie sets.

Dit was de eerste wedstrijd in Poule A en dus gaan Pavan en Melissa aan kop. Voorlopig staat Stam / Schoon tweede. Om 10.00 uur Nederlandse tijd spelen Heidrich / Vergé-Dépré (SUI) en Borger / Sude (GER) de tweede wedstrijd tegen elkaar. Maandagmiddag om 14.00 uur (Nederlandse tijd) spelen Stam en Schoon hun tweede wedstrijd tegen het Zwitserse koppel, dat regerend Europees kampioen is.

Mannen
In de poule van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werd de eerste wedstrijd ook al gespeeld. De Brazilianen Alison Cerutti en Alvaro Filho wonnen met 2-0 van het Argentijnse koppel Azaad / Capogrosso. Om 14.00 uur vanmiddag openen ook de bronzen medaillewinnaars van Rio hun toernooi, zij nemen het op tegen de Amerikanen Dalhausser en Lucena.

Livestream
De wedstrijd van de Nederlandse mannen is te zien via Eurosport.nl.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×