De TeamNL Lange Mannen zijn er niet in geslaagd hun VNL winnend af te sluiten. Tegen Canada hield Nederland lang zicht op een overwinning, maar in de beslissende vijfde set hadden de Canadezen het betere van het spel.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Maarten van Garderen en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Canada
Canada zien we deze zomer terug in Parijs. In het Chinese Xi’an eindigde de ploeg tijdens het OKT achter Polen. Canada zat in de kwalificatiepoule bij Nederland. In het onderlinge duel was Canada in vijf sets te sterk voor de TeamNL Lange Mannen. Canada (12) staat een plek boven Nederland (13) op de wereldranglijst. Op het OKT in Xi'an was Canada in vijf sets te sterk.

Eerste set
Michael Parkinson timmert het eerste punt op het parket van de SM Mall of Asia. Na een 3-1 en later 8-5 voorsprong, maakt Canada vier punten op rij. Op dat moment neemt bondscoach Roberto Piazza een time-out. Daarna gaat de score om en om. Via Nimir heeft Nederland bij 16-13 een verschil van drie punten te pakken. Nu is het de bondscoach van Canada die zijn ploeg bij zich roept. Na een knappe redding van Wessel Keemink slaat Nimir Nederland op twintig punten. Een Canadese time-out kan niet voorkomen dat Nederland in de slotfase van de set een marge van twee punten houdt. Via een uitgeslagen serve van Timothy Maar heeft Nederland drie setpoints verzameld. Het eerste setpoint wordt door Nimir bekeken binnengeslagen.

Tweede set
Aan het begin van de tweede set gaan beide ploegen gelijk op. Door een blokkering van Plak en een Canadese netfout gaat het verschil naar drie (8-5). Na een 10-7 voorsprong volgen vier Canadese punten. Op 11-11 zet Canada opnieuw een reeks van vier punten neer. Vanaf dat moment lukt het de TeamNL Lange Mannen niet meer om aan te haken. Bij 13-18 doet bondscoach Roberto Piazza nog een verwoede poging om het tij te keren, maar Canada laat zich niet van de wijs brengen. Bij het ingaan van de big points hebben de Canadezen een veilige marge van vijf punten (15-20). Via Arthur Szwarc komt Canada bij 16-24 op setpoint. Nederland weet zes setpoints weg te werken, maar op 22-24 serveert Nimir de bal uit.

Derde set
Via een blokkering van Maarten van Garderen maakt Nederland het eerst punt in de vierde set. Vanaf 7-7 loopt Nederland op de opslag van Gijs Jorna uit naar 11-7. De spelvreugde is van de Nederlandse gezichten af te lezen. Via een uitstekend spelende Van Garderen tikt Nederland als eerste de twintig punten aan (20-17). In het laatste deel van set plaatst Canada zich bij 20-20 weer naast Nederland. Met zijn 271ste VNL-punt brengt Nimir Nederland op 23-22. Even later blokkeert Maarten van Garderen Nederland op setpoint. Na een Canadese time-out is de stand 24-24. Nederland weet drie setpoints niet te benutten. Als Canada bij 26-27 voor het eerst op setpoint komt produceert Wassenaar Ketrzynski een ace.

Vierde set
Na een ace van Twan Wiltenburg heeft Nederland in de openingsfase een voorsprong van drie punten te pakken (7-4). Op de opslag van Nimir brengt Nederland het verschil naar zes punten. Na een Canadese time-out gaat de one man show van Nimir vrolijk door. Als hij is uitgeserveerd is Canada niet meer waarneembaar in de achteruitkijkspiegel. Via opnieuw een ace van Twan Wiltenburg gaat het verschil naar tien punten (21-11). In het restant van de set komt Nederland niet meer in de problemen. Via Fabian Plak heeft Nederland bij 24-14 tien setpoints verzameld. Het eerste setpoint wordt direct binnengeslagen door Nimir.

Vijfde set
In het begin van de vijfde set neemt Canada de leiding (2-5). Voor bondscoach Roberto Piazza het sein om een time-out te nemen. Via Nimir meldt Nederland zich weer in de set (5-6). Een punt later staan Nederland en Canada weer naast elkaar. Bij de kantwissel gaat Canada met het kleinst mogelijke verschil aan de leiding (7-8). Aan de andere kant van het net maakt Canada direct twee punten op rij. Het noopt Roberto Piazza tot zijn laatste time-out. Na een Nederlands punt volgen drie Canadese punten op rij. Na een punt van Maarten van Garderen, brengt een serve in het net van Nimir Canada op matchpoint. Een blok van Arthur Szwarc maakt een einde aan de wedstrijd.

Nimir is topscorer van de wedstrijd met 37 punten.

Nederland – Canada: 2-3 (25-21, 22-25m 26-28, 25-14, 9-15)

Einde VNL
Na twaalf wedstrijden komt voor de TeamNL Lange Mannen een eind aan de VNL. In de afgelopen weken werden drie wedstrijden winnend afgesloten (Turkije, Bulgarije en Cuba).

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn