De TeamNL Volleybaldames zijn hun EK met winst gestart. In een wedstrijd met twee gezichten werd - ondanks moeilijke fases – geen set afgestaan tegen Spanje. Op die manier doet Nederland wat op voorhand werd verwacht.

Startopstelling

Bondscoach Felix Koslowski begon met de volgende zeven speelsters aan de wedstrijd: Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Jolien Knollema (passer/lopers), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en Florien Reesink (libero).

Spanje

In 2005 was Spanje voor het eerst van de partij tijdens een Europees kampioenschap. In de editie die werd georganiseerd in Kroatië werd de ploeg twaalfde. Na vijf deelnames op rij – met de negende plaats in 2009 als beste prestatie – wist Spanje zich in 2015 en 2017 niet te kwalificeren. In 2019 eindigde de ploeg als 15de. Tijdens de laatste editie (2021) werd Spanje 21ste.

Laatste ontmoeting

De laatste keer dat Nederland en Spanje elkaar troffen was tijdens het EK van 2013. In de Gerry Weber Arena in het Duitse Halle won Nederland destijds met 3-0. In de dertien ontmoetingen tussen Nederland en Spanje wist Spanje slechts twee sets te pakken.

Eerste set

De TeamNL Volleybaldames schoten uit de startblokken in de Unibet Arena. Binnen een mum van tijd loopt een goed variërend Nederland uit naar een 7-1 voorsprong. Hierop besluit de Spaanse bondscoach een time-out te nemen. Na die onderbreking weten de Spaanse dames wat punten te maken, maar de set lijkt geen moment spannend te worden. Nika Daalderop valt in blokkerend opzicht op. Ze onderscheidt zich met de nodige kill blocks. Bij 18-11 krijgen Elles Dambrink en Laura Dijkema speeltijd en even later maakt ook Marrit Jasper haar opwachting. De wissels zijn voor de Spaanse dames het moment om zich langzaam in de wedstrijd te vechten. Na een Spaanse puntenreeks komen komen Britt Bongaerts en Celeste Plak bij 23-18 weer terug in de ploeg. Door een aanval via het blok zet Plak Nederland bij 24-19 op setpoint. De eerste drie setpoints weet Nederland niet te benutten. Koslowski haalt zijn ploeg maat de kant. Uiteindelijk heeft Nederland maar liefst vijf setpoints nodig om de eerste set binnen te halen (25-23).

Tweede set

De laatste fase van de eerste set neemt Nederland mee naar het begin van de tweede set. De Spaanse dames nemen in het begin van de set brutaal de leiding. Na een 4-8 achterstand brengt Eline Timmerman Nederland weer in het spoor voor Spanje. Bij 8-8 staat Nederland vervolgens weer naast Spanje. Daarna wisselt het momentum. Er volgen puntenreeksen voor zowel Nederland als Spanje. Halverwege de set ligt het momentum bij Nederland. De TeamNL Volleybaldames lopen opnieuw weg bij Spanje. Bij het begin van big points komt Marrit Jasper in de ploeg voor Nika Daalderop. Even later komen ook Laura Dijkema en Elles Dambrink in de ploeg. Die wissel levert direct een punt op. Bij 23-19 zet Jolien Knollema – die zich uiteindelijk zou kronen tot topscorer in de wedstrijd – Nederland op setpoint. Op de service van Britt Bongaerts maakt Nederland het nu minder spannend. Bij het eerste setpoint slaat Celeste Plak toe (25-19).

Derde set

Aan het begin van de derde set lijkt Nederland bij de les. Nika Daalderop slaat twee goede aanvalsballen binnen. Door drie aces neemt Spanje de leiding in de wedstrijd over. Bij 6-6 neemt Nederland weer afstand van Spanje. Onder meer door aces van Plak en Knollema komen de TeamNL Volleybaldames op een 19-13 voorsprong. Bij 20-15 komen Dijkema en Dambrink weer in de ploeg. Nederland is weer even zoekende naar de afstemming en de Spaanse dames zien hun kans schoon. Bij 22-20 vragen ze succesvol een challenge aan voor block touch waarna het verschil nog maar een punt is. Op dat moment staat de terug gewisselde Britt Bongaerts op. Aan haar hand komt Nederland op matchpoint. Op de service van Juliët Lohuis frommelt Eline Timmerman het matchpoint voor Nederland binnen (25-21).

Nederland 3-0 Spanje (25-23, 25-19, 25-21)

Jolien Knollema was met 16 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn