Zaterdag beginnen de TeamNL Volleybaldames aan hun OKT in het Chinese Ningbo. In negen dagen tijd staan liefst zeven wedstrijden op het programma. Voor de nummers een en twee uit de poule ligt een ticket voor Parijs 2024 klaar.

OKT

Het olympisch kwalificatietoernooi voor de TeamNL Volleybaldames vindt plaats van 16 t/m 24 september in de Chinese havenstad Ningbo. In negen dagen spelen de dames liefst zeven wedstrijden. Voor de nummers een en twee uit de poule ligt een ticket klaar voor Parijs 2024.

Ningbo

Ningbo is geen onbekende plek voor de TeamNL Volleybaldames. In 2011 namen ze in die plaats deel aan het Women's Volleyball International Tournament. Destijds werden wedstrijden gespeeld tegen: Cuba, de Dominicaanse Republiek en China.

In 2007 won Nederland goud tijdens de World Grand Prix in Ningbo. Manon Nummerdor-Flier werd destijds uitgeroepen tot MVP van het toernooi. Ook in de jaren 2005 en 2006 namen de TeamNL Volleybaldames deel aan verschillende toernooien in de Chinese miljoenenstad.

Tegenstanders

Nederland opent het OKT zaterdag tegen Canada. Daarna wachten: Tsjechië, Mexico, Oekraïne, China, Servië. Op 24 september sluit Nederland het OKT af tegen de Dominicaanse Republiek. Een nadere kennismaking met de opponenten van de TeamNL Volleybaldames.

Canada

Canada vinden we terug op plek 11 van de wereldranglijst. Nederland en Canada troffen elkaar tijdens de laatste drie edities van de VNL. In 2021 (Rimini) en 2022 (Calgary) versloeg Nederland Canada. Afgelopen juli in het Thaise Bangkok trok Canada na vijf sets aan het langste eind.

Tsjechië

De Tsjechische dames staan momenteel op plek 17 van de wereldranglijst. Afgelopen juli wonnen ze een bronzen medaille op de European Volleyball League. In de halve finale werd over twee wedstrijden verloren van Oekraïne. De laatste keer dat Nederland en Tsjechië tegenover elkaar stonden was tijdens het EK in 2017 (3-1 winst voor Nederland).

Mexico

Mexico behaalde afgelopen juli een vijfde plaats bij de Challenger Cup. Op het continentale kampioenschap (NORCECA) dat begin september werd afgrond werd eveneens een vijfde plaats bemachtigd. Mexico staat 23ste op de wereldranglijst. De laatste ontmoeting tussen Nederland en Mexico was op het WK in 2018. Nederland won die wedstrijd in drie sets.

Oekraïne

De Oekraïense volleybalster zijn de kersverse winnaar van de European Volleyball League. Afgelopen juli versloegen ze Zweden in de finale twee keer met 3-0. Op de wereldranglijst vinden we Oekraïne terug op plek 18. Nederland en Oekraïne troffen elkaar het meest recent op het EK in 2021. In de groepsfase van dat toernooi stond Nederland geen set af.

China

OKT-organisator China staat op de zesde plek van de wereldranglijst. China behaalde zilver tijdens de meest recent editie van de VNL. In de finale verloor China in het Amerikaanse Arlington van Turkije. Begin september ging China bij het Aziatische kampioenschap ook met het zilver aan de haal. Afgelopen VNL versloeg China Nederland met 1-3 in het Japanse Nagoya.

Servië

De Servische dames zijn de regerend wereldkampioen. Bij het afgelopen EK won de ploeg de zilveren medaille. Servië staat momenteel op de derde plaats van de wereldranglijst. Voor de laatste ontmoeting met Servië hoeven we niet lang terug. In de halve finale van het EK verloren de TeamNL Volleybaldames met 3-1 van de ploeg van Giovanni Guidetti.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek (10) staat op dit moment een plekje onder Nederland (9) op de wereldranglijst. Begin september wonnen ze het equivalent van het EK. In de finale versloegen ze de Verenigde Staten in vijf sets. Tijdens de eerste week van de voorbij VNL versloeg de Dominicaanse Republiek de TeamNL Volleybaldames in Nagoya in vijf sets.

Foto: FotoHoogendoorn.nl | Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn