De volleybaldames hebben zondagmiddag hun laatste wedstrijd in het GelreDome verloren. Italië, één van de favorieten voor de wereldtitel, was in vier sets te sterk: 13-25, 25-22, 16-25 en 21-25. Op dinsdag gaat de tweede poulefase van het WK van start in Rotterdam Ahoy.

Basisopstelling
Bondscoach Avital Selinger begon tegen Italië met zijn vaste zevental: Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero). Elles Dambrink, Tessa Polder, Laura Dijkema en Marit Jasper vielen in.

Italië liet in de eerste set gelijk zien waarom de ploeg één van de topfavorieten is voor de wereldtitel. Het team van bondscoach Davide Mazzanti domineerde aan het net en liep al snel uit naar 2-7. Oranje had moeite om langs de muur van Italianen te komen, die in deze set zes killblocks noteerden. Buijs was de enige speelster aan Nederlandse zijde met een positief aanvalspercentage (25%). De Italianen noteerden hun zesde blokkeringspunt op 13-23, waarna Bosetti haar ploeg met een keiharde aanval op setpunt bracht. Setter Alessia Orro strafte een overpass van Oranje af voor de setwinst: 13-25.

Nederland kwam goed uit de startblokken in de tweede set en dwong Mazzanti tot een vroege time-out op 5-1. Italië kwam even later via een aanvalspunt van Egonu weer op gelijke hoogte (6-6). Na zes opeenvolgende punten voor Italië, zette Daalderop eindelijk weer een punt voor Oranje op het scorebord. Tot de slotfase ging het vervolgens gelijk op tussen de twee teams. Met een harde smash van Daalderop kwam Nederland op 23-22, waarna de passer-loper zelf mocht gaan serveren. Pietrini leverde een slechte pass af en daar maakte Bongaerts dankbaar gebruik van. Na een time-out van Italië zocht Daalderop wederom Pietrini op, die ook nu geen goede pass afleverde. De aanval van Italië viel vervolgens buiten de lijnen en daarmee was de set voor Oranje: 25-22.

In de derde set ging het tot 6-6 gelijk op, waarna Italië afstand nam door zes van de zeven daaropvolgende punten te scoren. Oranje had geen antwoord op het snelle spel van de Italianen en kwam amper nog tot scoren. Tegenover de 8 aanvalspunten die Nederland deze set maakte, zette Italië 14 aanvalspunten, 2 killblocks en 3 aces. De laatste ace kwam van Egonu, die Italië zo op 16-23 bracht. Twee punten later kwamen de Italianen via een aanvalsfout van Buijs op een 1-2 voorsprong in sets.

Met een killblock van Lohuis en een ace van Daalderop opende Oranje de must win vierde set. De volleybaldames konden niet lang genieten van de voorsprong: Italië trok de stand bij 6-6 weer gelijk en namen even later de leiding (7-10). Met twee aanvalspunten van Buijs, een ace van Bongaerts en goed verdedigingswerk van Schoot dichtte Oranje het gat weer (13-13). Op 15-15 werd de aanval van Egonu afgeblokt door Daalderop en daarmee was het voordeel weer voor Oranje. In de slotfase kon Oranje het niet afmaken. Met veel aanvalsdruk van Pietrini en Egonu kregen de Italianen vier kansen om de winst binnen te slepen. Plak werkte één matchpoint weg, waarna Pietrini de tweede verzilverde: 21-25.

Egonu werd topscorer van de wedstrijd met 20 punten, gevolgd door Pietrini met 19 punten. Daalderop scoorde het vaakst voor Oranje (16 punten).

Tweede speelronde in Rotterdam
Volgende week spelen de volleybaldames de tweede ronde in Ahoy Rotterdam. Daar nemen ze het op tegen de top-4 teams uit Poule D: China, Brazilië, Japan en Argentinië. Kom jij Oranje aanmoedigen? Kaarten voor de wedstrijden zijn hier verkrijgbaar.