Jannes van der Ham en Sven Vismans hebben ook hun tweede poulewedstrijd op het DELA EK Beachvolleybal verloren. Tegen de Polen Mariusz Prudel en Jakub Szalankiewicz kwamen ze dichtbij een overwinning, maar in de derde set veroverden de Polen de winst: 21-19, 15-21 en 10-15. De Nederlanders moeten donderdag hun laatste pouleduel winnen om in het toernooi te blijven.

In de eerste set ging het erg lang gelijk op. Het was een mooie wedstrijd om te zien, vol vechtlust. Dat zagen ook Reinder Nummerdor en Rebekka Kadijk, de toernooi ambassadeuren die op de tribune zaten. De zeer ervaren Prudel speelde tactisch en dat leverde de voorsprong op: 14-16.

Maar Van der Ham en Vismans vochten terug en na een killblok van de lange Van der Ham stonden de Nederlanders op voorsprong: 19-18. Na een ace van Vismans en een mooie shotbal was de set binnen voor Oranje: 21-19. Dat gaf energie, want in de tweede set begonnen ze sterk en kwamen op 2-0.

De Polen bleven tactisch sterk spelen en bij de Nederlanders slopen er in de tweede set meer fouten in het spel. Onnodige fouten vooral, zo gingen er meerdere aanvallen uit. Ook verdedigend kwam vooral Van der Ham steeds meer onder druk te staan. Het werd daardoor 15-21 voor de Polen.

Een beslissende derde set dus in Rotterdam. De Nederlanders namen vroeg een time-out na een felle start van de Polen: 1-3. Maar dankzij twee knappe blokpunten van Van der Ham stond het weer gelijk: 4-4. Daarna liepen de Polen snel uit naar 6-9, ze serveerden alles op Van der Ham en die maakte wat fouten.

Nederland kwam nog terug tot 9-10, maar daarna sloegen de Polen hard toe met overtuigend en zeer tactisch spel: 10-15. Van der Ham baalde flink na de nipte nederlaag. "We waren er zo dichtbij, met een zege zouden we ook al aan de volgende ronde kunnen denken. Wat het verschil maakte? Duidelijk de rust in het spel van de Polen. Ze maakten vanaf de tweede set bijzonder weinig fouten en in de derde set ging het bij mij niet lekker."

Van der Ham is kritisch op zijn eigen spel. "Ik werd heel onrustig. Sven zat er lekker in en was tactisch goed, maar in de derde set liep dat minder. Ik moest zelf beslissingen nemen en mijn keuzes waren helaas niet goed. Daardoor werd ik nog onrustiger en dat is zuur. Het verschil was klein maar dan zijn die onnodige fouten dus bepalend."

Het wordt donderdag alles of niets voor de Nederlanders. Ze moeten dan winnen van Rusland om nog kans te maken op een langer verblijf in het toernooi. "Het is nu even zuur, maar vergeleken met gisteren was ons spel veel beter. Dat biedt perspectief en ook wel vertrouwen. We gaan donderdag alles geven om dan wel winnend van het veld af te lopen."