Over twee weken staan er zowel bij de vrouwen als bij de mannen twee internationals tegenover elkaar in de halve finales van de Champions League. Nika Daalderop en Robin de Kruijf plaatsten zich woensdagavond met hun teams, op dinsdag en donderdag maakten ook Thijs ter Horst en Nimir Abdelaziz die stap. Dat betekent ook dat er op 1 mei tijdens de Superfinals in het Italiaanse Verona in de mannen- en vrouwenfinale Nederlandse inbreng is. Er was ook succes in andere Europese toernooien, Floortje Meijners haalde de finale in de CEV Cup en Maarten van Garderen en Wouter ter Maat treffen een bekende in de finale van de Challenge Cup.

Vrouwen
Het Novara van Nika Daalderop is de regerend kampioen van het hoogste Europese clubtoernooi, in 2019 versloegen zij in de finale het Conegliano van Robin de Kruijf. In 2020 werd het toernooi niet verder gespeeld dan de kwartfinales vanwege de coronapandemie. Beide teams treffen elkaar nu in de halve finale, nadat ze op woensdagavond hun plek claimden.

Novara had de thuiswedstrijd vorige week bij Fenerbahce al gewonnen met 3-1 en zette in de return dezelfde cijfers op het bord. Al snel was de 2-0 voorsprong bereikt, waarmee plaatsing een feit was. De derde set werd nog verloren, maar in de vierde met een ontketende Daalderop (7 punten in die set, totaal 10) werd het 25-11. Novara plaatste zich voor de tweede keer bij de laatste vier teams, twee jaar geleden leidde dat tot winst van het toernooi.

Voor Robin de Kruijf was de opdracht lastiger, zij hadden de eerste wedstrijd in de kwartfinale tegen Scandicci met 3-2 gewonnen en moesten dus de volledige wedstrijd winnen om zeker te zijn van plaatsing. Ze lieten woensdagavond in hun eigen hal geen twijfel bestaan over welk team het meeste recht had op een plek bij de laatste vier. Conegliano won met 3-0, Robin de Kruijf was goed voor 8 punten (70% score in haar aanval).

De Kruijf met Conegliano naar halve finale CEV
Daalderop met Novara naar halve finale CEV

Op donderdag had Indy Baijens nog een kleine kans op het bereiken van de andere halve finale, maar met haar team Chemik Police lukte het niet de 3-0 nederlaag tegen de meervoudig Chamipons League-winnaars VakifBank te compenseren. Op bezoek in Istanboel werd het weer 3-0 voor de ploeg van ex-bondscoach Giovanni Guidetti. Baijens maakte drie punten in deze wedstrijd.

De halve finales worden ook gespeeld middels uit- en thuiswedstrijden. Over twee weken is de eerste ronde, de week daarna zijn de returns. Novara speelt eerst thuis tegen Conegliana, VakifBank ontvangt het derde Italiaanse team in de halve finales Busto Arsizio dat in de kwartfinales het Turkse Eczacibasi uitschakelde.

Mannen
Op dinsdagavond presteerde het Perugia van Thijs ter Horst een knap staaltje werk. De eerste kwartfinalewedstrijd tegen Modena werd met 3-0 verloren, maar in de thuiswedstrijd konden ze die nederlaag wegvagen. Met Ter Horst in de basis op de diagonaal werd de reguliere wedstrijd met 3-0 gewonnen en werd daarna de golden set met overmacht binnengehaald (15-5). Ter Horst speelde de gehele wedstrijd en kwam tot 7 punten.

Donderdagavond voegde Nimir Abdelaziz zich met Trentino, waar ook ex-international Dick Kooy (nu de Italiaanse nationaliteit) speelt, bij de laatste vier. Nadat vorige week reeds met 3-1 werd gewonnen van Berlin Recycling Volleys, was de Italiaanse grootmacht nu met 3-0 te sterk. Abdelaziz blonk uit, hij scoorde 12 punten in de eerste twee sets en sloeg het beslissende punt binnen. Hij werd tot Meest Waardevolle Speler verkozen. Het is de tweede keer dat Abdelaziz zich voor de halve finale plaatst, in 2013 behaalde hij met Cuneo zelfs de finale.

Ter Horst en Abdelaziz staan over twee weken voor het eerst tegenover elkaar in Trento, de week daarna is Ter Horst gastheer in Perugia. De andere halve finale gaat tussen recordwinnaar Zenit Kazan en het Poolse Kedzierzyn-Kozle, dat verrassend de regerend kampioen Civitanova de weg versperde.

Abdelaziz met Trentino naar halve finale

Floortje Meijners naar finale CEV Cup
In het tweede Europese toernooi versloeg het Monza van Floortje Meijners het Tsjechische Tent Obrenovac voor de tweede keer met 3-0 en plaatste zich daarmee voor de finale. Daarin nemen ze het in een uit- en thuiswedstrijd op tegen het Turkse Galatasaray. De eerste wedstrijd is over twee weken in Italië, op 23 maart is de return in Istanboel.

Meijners met Monza naar finale CEV

Van Garderen en Ter Maat plaatsen zich voor finale Challenge Cup
Op het derde Europese niveau waren er ook mooie successen voor de Nederlandse internationals. Maarten van Garderen en Wouter ter Maat maakten met Ziraat Bankasi Ankara een 3-0 nederlaag uit de eerste halve finale goed in hun thuiswedstrijd en wonnen de golden set met 15-12. Van Garderen en Ter Maat scoorden beiden 18 punten.

In de finale komen ze een bekende tegen, bondscoach Roberto Piazza plaatste zich met zijn team Powervolley Milano ook voor de finale door een ander team uit Ankara te verslaan, Halkbank. Die finalewedstrijden worden op 17 en 24 maart gespeeld.

In de CEV Cup lukte het Jelte Maan en Just Dronkers net niet om zich ook voor de finale te plaatsen. Ze wonnen de returnwedstrijd met 3-0 en dwongen een golden set af. Daarin namen ze een 14-10 voorsprong, maar het lukte niet die te verzilveren. Zenit Sint-Petersburg won met 18-16.