De laatste stop van de DELA Eredivisie Beach in Utrecht heeft een vijfde toernooizege opgeleverd voor Katja Stam en Raïsa Schoon. Op de Grand Slam, waarvan de finaledag in het stadion van King of the Court op het Jaarbeursplein werd gespeeld, bewezen zij nog maar eens hun suprematie dit seizoen. Bij de mannen waren Stefan Boermans en Yorick de Groot van ongekende klasse. Met de zege op Matthew Immers en Leon Luini claimden zij hun vierde gezamenlijke toernooizege, voor Yorick de Groot was het al de vijfde.

Op zaterdag werden de wedstrijden nog afgewerkt op de beachvelden van Irene Beach in Bilthoven. De finales konden als afsluiting van de DELA Eredivisie Beach plaatvinden in het coronaproof stadion van King of the Court, dat op zaterdagavond zijn climax beleefde.

Vrouwen
Zaterdagavond speelden de zussen Emi en Mexime van Driel nog de finale van King of the Court, waar zij als tweede eindigden. Ook werden zij tot Meest Waardevolle spelers van het toernooi gedoopt, vanwege hun spectaculaire speelstijl en de wijze waarop zij het publiek wisten te vermaken. Maar zondagochtend om 9 uur was het weer business as usual voor de beachvolleyballende zussen, zij troffen in de kwartfinale Esther van Berkel en Lotte Smeets. Met 21-11 en 21-9 trokken ze de lijn van de avond ervoor door en plaatsten ze zich voor de halve finale.

In die halve finale waren de dit seizoen dominante Katja Stam en Raïsa Schoon de opponenten. Ook zij hadden deelgenomen aan King of the Court, maar speelden op donderdagavond al hun laatste wedstrijd. Het verschil in energie was duidelijk en Stam/Schoon won met 2-0 (21-12, 21-15).

In de andere halve finale stonden Sarah van Esch en Anique Tavenier tegenover Annemieke Driessen en Ilke Meertens. Van Esch/Tavenier hoefde in de kwartfinale niet in actie te komen, Emma Piersma en Puk Stubbe, die ook op zaterdag nog in de halve finale van King of the Court stonden, moesten afzeggen vanwege een blessure van Stubbe. Het jonge duo Van Esch/Tavenier zette Driessen/Meertens met twee keer 21-12 gedecideerd opzij.

De finale werd al om 14.00 uur gespeeld, omdat Stam en Schoon moesten afreizen naar Letland, alwaar zij op de reservelijst staan om deel te nemen aan het Europees kampioenschap. De winnaressen van vier eerdere Eredivisietoernooien kenden in de finale weinig genade voor Van Esch en Tavenier, met 21-8 en 21-12 grepen zij hun vijfde zege op de tour van dit jaar.

De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Emi en Mexime van Driel met 21-11 en 21-13.

Mannen
Ook bij de mannen waren het de veelvraten van de Eredivisie die toesloegen. Stefan Boermans en Yorick de Groot speelden vier finales deze jaargang en wisten ze alle te winnen. Deze tegen het jonge koppel Matthew Immers en Leon Luini was een ware blockshow van Stefan Boermans, zijn machtige armen torenden keer op keer boven de aanvallers uit. De vierde titel voor het koppel was daarmee een feit, voor Yorick de Groot zelfs de vijfde. In Heerenveen won hij met gelegenheidspartner Steven van de Velde.

In de kleine finale waren het Tom van den Boogaard en ex-zaalinternational Jasper Diefenbach die hun eerste medaille van het seizoen pakten. Zij versloegen Pieter Glerum en Bart van Gilst.

Corona
Ondanks de uitbraak van Covid-19 heeft organisator Sportworx samen met de Nevobo een zes stops tellende DELA Eredivisie Beach kunnen organiseren. Op 1 juli om 5.24 uur klonk het eerste fluitsignaal in Zaanstad, zondagmiddag om 17.33 uur het laatste in Utrecht. De Eredivisie deed Zaanstad (2x), Almelo, Heerenveen, Breda en Utrecht aan. Op 22 en 23 augustus werd ook het Nederlands kampioenschap gespeeld. Zo werd de zomer van 2020 toch nog een mooie beachvolleybalzomer.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×