De TeamNL Lange Mannen moesten na de nederlaag van gisteren tegen Brazilië vandaag hun meerdere erkennen in Japan. De VNL-koploper was vandaag in vier sets te sterk voor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza.

Japan

Japan was de voorlaatste tegenstander van de TeamNL Lange Mannen op de Filipijnen. De nummer zes van de wereldranglijst is momenteel de aanvoerder van het VNL-klassement. Japan verloor deze VNL-editie nog geen wedstrijd. In totaal stond Japan negen sets af. Deze week opende Japan met een vijfsetter tegen China (3-2 winst). Tijdens de vorige editie van de VNL was Japan in het Braziliaanse Brasilia met 3-1 te sterk voor de TeamNL Lange Mannen. In 2021 was Japan in het Italiaanse Rimini ook al te sterk voor de Lange Mannen (2-3).

Startopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon met de volgende zeven namen aan de wedstrijd: Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Gijs Jorna en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

De grootste wijziging in de startopstelling voerde bondscoach Roberto Piazza door op de diagonaalpositie. Daar startte niet topscorer Nimir, maar Wouter ter Maat. Ook op de passer/loperpositie twee andere namen dan in de wedstrijd tegen Brazilië. Gijs Jorna en Maarten van Garderen kregen de voorkeur boven Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra. Wessel Keemink begon – anders dan tegen Brazilië – weer ouderwets op de spelverdelerpositie.

Eerste set

In de Mall of Asia Arena in Pasay City gaat het in het begin van de set gelijk op. Japan heeft een hoge servicedruk. Daartegenover staan opnieuw veel foute services van Nederland (acht in de hele set). Na de 10 punten loopt Japan weg. De inbreng van Nimir bij een 10-13 achterstand ten spijt. Het verschil loopt op tot zes punten in het voordeel van Japan. Bij 14-20 start Nederland een inhaalrace. Bij 19-22 haalt de Japanse bondscoach zijn ploeg naar de kant. Japan herpakt zich en speelt na de onderbreking de set zakelijk uit (25-19).

Tweede set

In de tweede set gaat Nederland goed mee met Japan. De side-out loopt prima en Nederland vecht zich in de wedstrijd. Procentueel gezien scoren de TeamNL Lange Mannen in aanvallend opzicht beduidend hoger dan in de eerste set. Vlak voor de 20 punten neemt Japan wat afstand. Voor Piazza het sein om zijn ploeg bij zich te roepen. Desondanks komt Japan op setpoint. Nederland weet – mede door de service van de ingebrachte Nimir – vijf setpoints weg te werken. Bij 24-24 staan de ploeg weer naast elkaar. Daarna komt Japan opnieuw op setpoint. Nu kan Nederland geen weerstand bieden en is het nu wel raak voor Japan (24-26).

Derde set

De TeamNL Lange Mannen hebben het setverlies snel verwerkt. In de derde set pakt Nederland zo nu en dan zelfs een minibreak. Het blijkt lastig om daadwerkelijk los te komen van de Japanners. Toch houden de Lange Mannen hun hoofd erbij en blijven ze knokken voor ieder punt. Nederland is het eerst bij de 20 punten. Op de service van Gijs Jorna loopt Nederland weg tot 22-19. Daarna staat het 23-21 voor Nederland. Via een slimme bal van Van Garderen komt Nederland bij 24-22 op setpoint. Het eerste setpoint wordt door Japan weggewerkt. Op de service van Japan is het opnieuw van Garderen die scoort en Nederland na winst in de derde set bezorgt (25-23).

Vierde set

In de vierde set loopt Japan bij 7-7 een paar punten weg bij Nederland. De inspanningen in de derde set lijken hun tol te eisen. Bij een 9-15 achterstand is Piazza al toe aan zijn tweede time-out van de set. Langzaam maar zeker zien de TeamNL Lange Mannen de wedstrijd uit hun handen glippen. Bij Japan valt alles binnen terwijl Nederland zoekt naar de juiste afstemming. Bij de start van de big points is het verschil negen in het voordeel van Japan. Ondanks een kleine opleving van Nederland komt Japan bij 16-24 op matchpoint. Een foute service van Fabian Plak betekent het einde van de vierde set en daarmee het einde van de wedstrijd (17-25)

Nederland 1-3 Japan (19-25, 24-26, 25-23, 17-25).