De Nederlandse volleybaldames hebben in hun laatste poulewedstrijd Servië met 3-2 verslagen. Oranje won vier van de vijf poulewedstrijden en eindigt minimaal als tweede in poule B. Afhankelijk van de uitslag tussen de Verenigde Staten en China vanavond, kan de equipe van Giovanni Guidetti zelfs nog poulewinnaar worden.

Bondscoach Giovanni Guidetti startte tegen Servië opnieuw met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Celeste Plak en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Debby Pilon-Stam (libero).

1e set: Goed eindschot

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en liep via 3-0 direct uit naar 11-7. Servië kwam na een time-out van bondscoach Terzic langszij op 14-14 maar zag Nederland weer snel uitlopen na drie opeenvolgende fouten van diagonaal Boskovic.

De volleybaldames bleven het echter lastig houden met het sterke Servië, en kwamen passend zo nu en dan in de problemen. Servië maakte opnieuw een achterstand van vier punten ongedaan (21-21) en Guidetti besloot Femke Stoltenborg en Judith Pietersen in te brengen als dubbele wissel. Die tactische keuze pakte goed uit. Stoltenborg serveerde uitstekend en Pietersen deed haar werk aan het net naar behoren. Uiteindelijk won Nederland de set met 25-22 na een gestolen bal van Servië.

2e set: Goede invalbeurt Pietersen

Servië bleef goed spelen en nam in de tweede set een 7-9 voorsprong. Guidetti besloot Pietersen dit keer in te zetten als passer/loper, op de positie van Buijs. Oranje begon weer te draaien en nam, mede dankzij de sterke Plak, een 20-15 voorsprong. Opnieuw kreeg Nederland de set niet cadeau, Servië kwam namelijk weer terug tot 21-20. Guidetti bracht Quinta Steenbergen en Stoltenborg in om de moeilijke rotatie door te komen en dat lukte. Steenbergen, die met een lichte knieblessure naar Rio de Janeiro afreisde, maakte zo haar Olympisch debuut. Spelverdeelster Dijkema verschafte haar team lucht door een ace via de netband te scoren (24-20) en direct hierna verzilverde Pietersen het eerste setpoint (25-20).

3e set: Servië komt terug in de wedstrijd

In de derde set zakte Nederland in de beginfase ver weg. Servië nam een 5-12 voorsprong en de set leek op dat moment al verloren voor Oranje. Met Buijs voor Plak kwam Nederland wonderwel nog terug in de set (21-22), maar uiteindelijk was het toch Servië dat de derde doorgang met 22-25 opeiste.

4e set: Teveel fouten bij Nederland, Servië op 2-2

Stoltenborg en Buijs bleven staan in de vierde set maar toen Servië een 2-6 voorsprong nam kwam Dijkema weer terug om de lijnen uit te zetten. Servië zette Oranje al snel op grote achterstand (4-13) en won uiteindelijk de vierde set met een marge van zeven punten: 18-25.

5e set: Oranje dominantie

In set vijf domineerde Nederland vanaf 3-3. Op de service van Sloetjes werd een 7-3 voorsprong genomen. De Kruijf stond heerlijk te blokkeren en aan te vallen en Pietersen (topscorer met 20 punten) scoorde ook veel punten. Myrthe Schoot kwam aan het einde van de set, net als eerder in de wedstrijd, in het veld om de passlinie te versterken en ook Steenbergen kreeg nog enige speeltijd. Uiteindelijk ging de set met 15-8 naar Oranje na een foutservice van Servië, en was de vierde zege in vijf poulewedstrijden een feit.

Kwartfinale dinsdag:

Nederland is na de zege op Servië verzekerd van minimaal de tweede plaats in poule B. Indien koploper Amerika vanavond met 3-0 of 3-1 verliest van China wordt de equipe van bondscoach Guideti zelfs groepswinnaar. In de kwartfinales treffen de nummers 1 en 4 uit beide poules elkaar. De kwartfinales tussen de nummers 2 en 3 worden doormiddel van loting bepaald, om manipulatie op de laatste speeldag te voorkomen. Deze loting vindt plaats na afloop van de laatste poulewedstrijd in de imponerende Maracanazinho hal.

Nederland – Servië 3-2 (25-22, 25-20, 22-25, 18-25, 15-8)

Bron: FIVB (foto)