De Nederlandse volleybalsters hebben zich maandag geplaatst voor de halve finale van het WK in Japan. Oranje versloeg regerend wereldkampioen Amerika met 3-2, na een 2-0 achterstand. Omdat Amerika zondag al van China verloor, is het uitgeschakeld voor de halve finales. Nederland speelt dinsdag tegen China voor de eerste plaats in de poule. In de andere poule zijn Italië en Servië al zeker van de halve finale. Gastland Japan speelt tegen de Verenigde Staten om plaats 5/6.

Opstelling

De opstelling van bondscoach Jamie Morrison was dezelfde als tijdens de laatste reeks wedstrijden: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Oranje laat vijf setpoints onbenut

Het opgepompte Oranje begon fabelachtig goed aan de kraker tegen Amerika. Dankzij een geweldige serviceserie van Sloetjes ging Nederland in de eerste technische time-out al met 8-2 aan de leiding. De sterke Sloetjes nam haar team ook later in de set op sleeptouw. Op 17-9 was de voorsprong al opgelopen tot acht punten.

De coach van Team USA, de legendarische oud-speler Karch Kiraly, was ondertussen druk aan het wisselen geslagen en had Micha Hancock, Michelle Bartsch-Hackley en Karsta Lowe ingebracht. Door het goede spel van deze verse krachten sloop Amerika puntje voor puntje dichterbij. De voorsprong van de volleybaldames slonk, maar desondanks kreeg de equipe van Morrison meerdere kansen op setwinst toen het op 24-21 kwam.

Oranje maakte enkele onhandige fouten en slaagde er niet in om de bal aan Amerikaanse zijde op de grond te krijgen. In de bloedstollende slotfase miste Nederland in totaal vijf setpoints, en was het uiteindelijk Bartsch die met een blokje de set voor de Verenigde Staten binnenhaalde: 30-32.

2e set: Verlies eerste set dreunt na

Het onnodig weggeven van de eerste set deed pijn en dat was te merken in de tweede set. De volleybaldames waren het even helemaal kwijt en hadden in deze doorgang weinig in te brengen tegen de regerend wereldkampioen: 15-25.

3e set: Knappe comeback van Nederland

In de derde set liet Morrison Celeste Plak starten voor Buijs en Myrthe Schoot voor Knip. Met de rug tegen de muur slaagde Oranje erin zich terug te vechten in de wedstrijd. Op 20-18 verdedigde Nederland een kleine voorsprong, toen de bondscoach Nicole Koolhaas inbracht voor Lohuis. Koud in het veld scoorde de 1.98 meter lange middenaanvalster direct een belangrijk punt: 21-18. Toen Dijkema hierna een ace scoorde via de netrand werd het 22-18, waarmee het definitieve verschil was gemaakt. Het was Sloetjes die 25-22 scoorde na een uitstekende pass van de ingevallen Marrit Jasper.

4e set: Oranje stoomt door, met drie invalsters

Met Plak, Schoot en Koolhaas als starters in set vier vervolgde Oranje haar indrukwekkende comeback. De volleybaldames namen in het begin van de set al afstand (10-5) en brachten Team USA steeds verder in de problemen. De invalsters maakten een zeer goede indruk en waren belangrijk voor hun team. Met dominant volleybal won Nederland de set met 25-15.

5e set: Halve finale veiliggesteld!

In de vijfde set straalde de agressie er vanaf bij Oranje. Het team van Morrison gaf het arme Amerika geen kans meer en stoomde gedecideerd door naar een 3-2 overwinning. Topscorer Sloetjes (38 punten!) schreeuwde het uit bij iedere smash en joeg zo haar tegenstanders angst aan. Uiteindelijk was het invalster Plak die 15-9 scoorde en haar team naar de halve finale sloeg, die vrijdag in Yokohama wordt gespeeld.

Nederland – Verenigde Staten 3-2 (30-32, 15-25, 25-22, 25-15, 15-9)

Bekijk hier de interviews van Celeste Plak, Myrthe Schoot, Lonneke Sloetjes en Jamie Morrison met Ziggo Sport: