In de eerste wedstrijd van de Nations League 2023 waren de Nederlandse volleyballers niet opgewassen tegen de Verenigde Staten. Ondanks goede tegenstand in twee sets duurde de partij in Ottawa slechts drie sets.

Koud in Canada kreeg bondscoach Roberto Piazza deze week bij een van de eerste trainingen al een tegenvaller te verwerken. Stijn van Tilburg raakte geblesseerd en is voorlopig niet inzetbaar. Daarmee zit Oranje tijdens de eerste week van de Nations League dun in de diagonaalspelers. Yannick Bak werd in allerijl ingevlogen, maar kwam vandaag nog niet in actie.

Krachtsverschil

In de openingswedstrijd tegen de Verenigde Staten had Nederland, met Robbert Andringa als libero, in de eerste set weinig in te brengen tegen de nummer zes van de wereld, dat met een heel ervaren ploeg in het veld stond. Voordat Oranje goed en wel besefte dat de wedstrijd was begonnen, tikte de teller aan Amerikaanse kant al de 20 aan en had Nederland slechts 12 punten. Aan het einde van de set zag de stand (25-19) er iets draaglijker uit, maar was het krachtsverschil groot.

Aanvalskracht

In de tweede set gaf Nederland een stuk beter partij en sloeg het op 20-17 zelfs een gaatje. Maar de Amerikanen schakelden een tandje bij en trokken ook set twee naar zich toe. Met Nimir Abel-Aziz toen al op zestien punten was ook duidelijk dat de Lange Mannen niet voor het eerst leunden op de aanvalskracht van de diagonaalspeler van Oranje. Die bleef ook in de derde set flink scoren, maar dat was niet genoeg om het de Verenigde Staten uiteindelijk te lastig te maken (25-21).

Toch boden die laatste twee sets zeker aanknopingspunten voor de resterende ontmoetingen in Canada. Bondscoach Robert Piazza liet in de derde set Dynamo-spelverdeler Sil Meijs (21) de plek van Wessel Keemink overnemen en gunde ook blokkeerder Siebe Korenblek (21) van het Talentteam in de tweede set speeltijd.

Kwartfinales

Oranje speelt deze week in Ottawa nog tegen Cuba (morgen), Duitsland (vrijdag) en Argentinië (zondag). In de Nations League met 16 teams speelt elk land twaalf wedstrijden. Na Ottawa wacht Oranje een speelweek in Rotterdam (20-25 juni) met wedstrijden tegen China, Polen Iran en Servië en daarna nog een speelronde in de Filippijnen (Canada, Brazilië, Japan en Slovenië). Nederland moet bij de eerste acht eindigen om zich te plaatsen voor de kwartfinales in Polen.

Olympisch

Nederland presteerde vorig jaar uitstekend in de Nations League. Door overwinningen op onder meer Iran, Slovenië en Argentinië plaatste Oranje zich bij de laatste acht. In de kwartfinales werd de ploeg uitgeschakeld door Italië.

Dit seizoen zijn de wedstrijden in de Nations League extra belangrijk omdat ze meetellen voor de wereldranglijst, die volgend jaar ook bepalend is voor invulling van de laatste plekken in het olympisch volleybaltoernooi. Dat kan voor de Lange Mannen de route naar Parijs zijn, mocht die missie in het olympisch kwalificatietoernooi in China in september/oktober niet slagen.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn