Het Nevobo-project Hayat İçin Voleybol (Volleyball4Life), dat inmiddels bijna 100 Turkse meisjes in Nederland enthousiast heeft gemaakt voor volleybal, beleefde vandaag bij de Nations League in Apeldoorn een voorlopig hoogtepunt. Onder toeziend oog van tv-persoonlijkheid en oud-international Esra Gümüş van Turkije speelden teams uit Apeldoorn, Rotterdam en Amsterdam een vriendschappelijk toernooitje.

Populariteit 

De Nevobo draait al enkele maanden een pilot in drie steden om jonge Turkse vrouwen (14-18 jaar) aan het volleyballen te krijgen. Ook dankzij de betrokkenheid van lokale instanties is dat in korte tijd uitgegroeid tot een succes. “Turkije is een groot volleyballand, de populariteit van de sport daar is immens. Ook bij meisjes in Nederland met een Turkse achtergrond. Maar onder die meisjes zie je nog weinigen de stap naar een volleybalvereniging maken. Met dit project willen we dat proberen tot stand te brengen. In deze grote doelgroep heeft het een hogere kans van slagen. En nu het lijkt aan te slaan, kunnen we het wellicht doortrekken naar meisjes met een andere culturele achtergrond”, aldus Peter van Tarel, Manager Sportontwikkeling.

Geluid

Hoe populair volleybal is bij de Turkse gemeenschap bleek op de eerste speeldag van de Nations League in Apeldoorn maar weer eens, toen de TeamNL Volleybaldames tegen Turkije speelden. De supporters van de Turkse ploeg waren in groten getale aanwezig maar nog wel in de minderheid. Ze maakten evenwel minstens zo veel geluid als de Oranjefans.

Volleyballife

Bindmiddel

Vandaag speelden de deelnemers aan de pilot uit de drie steden dus een toernooi in Apeldoorn, in de schaduw van de Volleyball Nations League. Op de tribune was Esra Gümüş aandachtig toeschouwer. De oud-international, die meer dan tien jaar aanvoerder was van het Turkse nationale team, werkt deze week voor de Turkse staatstelevisie TRT als tv-analist. Ook is ze ambassadeur van de FIVB Volleyball Foundation, dat grote interesse heeft getoond in het project van de Nevobo. De wereldvolleybalbond, dat met de Foundation als doel heeft om volleybal wereldwijd als sociaal bindmiddel in de maatschappij te laten landen, is gecharmeerd van de Nederlandse aanpak.

Enthousiasme

“Ik vind het enthousiasme dat ik hier om me heen voel geweldig”, aldus Gümüs. “Het is best wel uniek om deze meisjes zo vrolijk te zien, net als hun ouders. Dankzij dit initiatief kan hun leven echt veranderen. Sport heeft dat in zich, ook al kom je niet zo ver als een professional.”

Gümüs heeft dat zelf meegemaakt. “Ik was zelf een heel verlegen meisje. Mijn vader vertelde me dat sport me zou helpen en we kozen volleybal. En een teamsport heeft me inderdaad geholpen. Het vormt je karakter, je wordt er zelfverzekerd door, je leert wat discipline is en je maakt vrienden. Het is een veilige omgeving waarin meisjes zich sociaal kunnen ontwikkelen.”

Esra Gumus

Kers op de taart

Hoewel Gümüs van een andere generatie is dan de meisjes die vandaag op het volleybalveld stonden, werd ze wel degelijk herkend en was ze druk met het uitdelen van handtekeningen. Als kers op de taart ontmoeten de Turkse meisjes na de wedstrijd Turkije-Tsjechië ook nog de speelsters van de nationale ploeg van Turkije. Gümüs: "Ik ben onder de indruk van hoe dit is opgepakt en hoop dat de meisjes ook de volgende stap zullen zetten."

VNL

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn