De opponent waar het meest van verwacht wordt is de laatste tegenstander in de poule voor Oranje. Op donderdagavond 9 januari spelen de Volleybaldames tegen Polen, de nummer 4 van het afgelopen EK en een geduchte tegenstander. Polen staat achtste op de Europese ranglijst, waarop Nederland de derde plaats bezet.

Polen en Nederland hebben een vergelijkbare olympische historie, beide landen namen al drie keer eerder deel aan de Spelen, al was dat nooit tegelijkertijd. In 1964 en 1968 waren de Poolse vrouwen wereldtop en wonnen het brons. In 2008 werd de ploeg negende in Beijing. De Nederlandse vrouwen waren in 1992, 1996 en 2016 van de partij en eindigden op respectievelijk de zesde, vijfde en vierde plaats.

De Poolse vrouwen maken de laatste jaren een internationale opmars door na een paar magere jaren waarin een 8e en 10e plek op de EK's van 2015 en 2017 werden behaald. In het eerste decennium van deze eeuw was Polen tweemaal Europees kampioen, in 2003 en 2005 hielden zijn de trofee omhoog. In 2019 was daar de comeback met de vierde plaats op het EK. Opmerkelijk is wel dat een groot deel van de selectie het vertrouwen in bondscoach Jacek Nawrocki na dat toernooi opzegde. De bond bleef haar coach trouw en dus staat hij ook in Apeldoorn aan het roer van de vrouwenploeg.

Belangrijke speelsters in de huidige selectie zijn spelverdeelster Joanna Wolosz. Zij werd met haar team Conegliano afgelopen november nog wereldkampioen. Ze is teamgenoot van Robin de Kruijf. Twee aanvalsters domineren momenteel in de gelederen: Malwina Smarzek-Godek en de pas 19-jarige Magdalena Stysiak. Smarzek-Godek is de eerste volleybalster in tien jaar die genomineerd werd voor Sportvrouw van het Jaar in Polen. In de Volleyball Nations League van 2019 was zij topscorer met 421 punten, 130 meer dan de nummer 2 Karakurt van Turkije.

Magdalena Stysiak is sinds het afgelopen internationale seizoen een bepalende speelster bij Polen. De 2.02 meter lange aanvalster kan zowel als diagonaal en passer/loper uit de voeten. Bij haar club Scandicci uit Italië is zij concurrent van Lonneke Slöetjes, menig maal houdt zij de Nederlandse uit de basis.

Samenvatting van de wedstrijd Nederland - Polen tijdens de Volleyball Nations League 2019.

De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden was in Omnisport Apeldoorn, tijdens de Volleyball Nations League. Oranje trad aan met veel jeugdige speelsters en verloor die wedstrijd met 3-1. Er staat Omnisport een mooie strijd te wachten op donderdag 9 januari.

Er zijn nog tweederangs tickets beschikbaar voor de wedstrijd Nederland – Polen. 
Klik hier voor alle informatie over het OKT en de kaartverkoop.

Programma donderdag 9 januari:

13.00 uur: België - Kroatië
16.00 uur: Bulgarije - Azerbeidzjan
19.30 uur: Nederland - Polen

Foto: FotoHoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×