Je moet niet raar opkijken wanneer binnenkort in Renkum een straat naar een Kameroense volleybalster wordt vernoemd. Of dat je straks een terrasje kunt pakken op het Thailand-plein in Oldebroek. Het WK volleybal laat in Gelderland in positieve zin zijn sporen na.

Clinic Kenia

Dat de provincie Gelderland met de speelsteden Arnhem en Apeldoorn een groot deel van het wereldkampioenschap ‘host’, blijft bepaald niet onopgemerkt. Maar liefst 32 gemeenten zijn op een of andere manier ‘officieel’ betrokken bij het toernooi, van wie een aantal zich ook als gastgemeente ontfermt over een van de 24 teams.

Zo verbleef China in Ede, was Lochem vorige week een klein stukje van Argentinië en vierden ze in Wijchen vervroegd carnaval dankzij de Braziliaanse ploeg.

Logeren

Na de eerste wedstrijd in Arnhem verkaste een aantal ploegen voor het vervolg naar Polen, maar ook die landen verbleven dus minimaal een kleine week in de provincie Gelderland.

En het blijft niet bij logeren. Bij de lokale volleybalclubs worden clinics door de buitenlandse ploegen gegeven, ze lunchen met jeugdteams en als het past in het schema schuiven ze aan bij meer side-events.

Ook de Thaise volleybalploeg, die door de gemeente Oldebroek werd geadopteerd. De Nederlandse begeleider had voor hun komst met hun manager al contact gehad over het programma in Nederland. “Eigenlijk stonden ze niet te springen, omdat ze hier maar een paar dagen zouden zijn, maar toen ik vertelde dat de ambassadeur van Thailand aanwezig zou zijn bij de ontvangst, werd alles anders”, aldus Henk Stouwdam, oud-sportjournalist en lid van de Oldebroekse volleybalvereniging Blauw Wit.

Stroopwafels

Oldebroek deed ook behoorlijk zijn best. Burgemeester Tanja Haseloop had zelfs een welkomstspeech in het Thais voorbereid.

De Aziatische ploeg sliep in een hotel in Harderwijk, waar ze uiteraard ook aten. Maar af en toe, zag Stouwdam, werd bij een Thais restaurant in Amsterdam een ‘partij eten’ besteld. “De Hollandse keuken, daar konden die meiden moeilijk aan wennen”, lacht de Oldebroeker, die ook een keer werd gevraagd of de spelersbus onderweg bij de McDonald’s kon stoppen. “Hup, gingen een paar speelsters die Engels spraken naar binnen en kwamen ze met 25 friet en 25 hamburgers weer de bus in.”

Zeker niet voor al het Hollandse eten werd vriendelijk bedankt. De stroopwafels, die bij het welkom in Oldebroek werden uitgedeeld, gingen erin als koek.

Indrukken

Op diverse plekken in Gelderland laten de ploegen onuitwisbare indrukken achter. En andersom. De volleybalsters hebben straks thuis heel wat te vertellen. Die van Colombia bijvoorbeeld, gestationeerd in Groenlo, maakten hun debuut op een kaasboerderij in Lievelde. Eigenaar Michiel Weenink vertelde er in geuren en kleuren over in de Groenlose Gids. Dat vooral de trainer zich te goed deed aan de diverse kaassoorten en de speelsters wel schrokken van onverwachte bewegingen van de melkkoeien…

Colombia kaas

Koud

Naast de bereidheid om wat voor de lokale gemeenschap terug te doen is er bij veel ploegen nog een opvallende overeenkomst. Met name de teams die uit een warm klimaat komen, vinden het hier best koud.

Daarom waren de volleybalsters uit Kameroen dolblij met de hoodies, die ze cadeau kregen in Renkum, waar het ontvangstcomité met de hashtag #KameRenkum al wekenlang de komst van de Afrikaanse ploeg op social media had gehypet.

Stouwdam kreeg van de Thaise ploeg de opdracht om mee te gaan shoppen. Ook de Aziaten kregen zichzelf maar niet warm. “Ik heb ze meegenomen naar de Decathlon, waar ze allemaal warme kleding uit de schappen haalden. Ze vonden het onbegrijpelijk dat ik gewoon in een t-shirt met korte mouwen rondliep.”

Eerder deze week bracht hij de Thaise ploeg weer naar Schiphol, waar de begeleider ze ook had opgehaald. De manager van de Thaise ploeg probeerde hem onderweg in de bus nog over te halen om mee te gaan naar Polen. Maar bij Schiphol trok Stouwdam de grens. “Zo was het nu eenmaal afgesproken.”

Pas wanneer Thailand de halve finale haalt, komt de ploeg terug naar Nederland. Stouwdam ziet dat niet zo snel gebeuren. Misschien dat hij voor de reünie dan naar Thailand op vakantie moet.

Thailand

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×