Wat gebeurde er dinsdagavond op het DELA EK Beachvolleybal?

Wat gebeurde er dinsdagavond op het DELA EK Beachvolleybal?

Wat gebeurde er dinsdagavond allemaal in de 4 speelsteden? Hier een handig overzicht met alle uitslagen en wedstrijdverslagen van sessie 2.

APELDOORN

Stubbe,J./van Iersel (NED) - Bonnerova/Nakladalova (CZE) 2-0
Losiak/Kantor (POL) - Boehlé/van de Velde (NED) 2-1
Laboureur/Sude (GER) - Liliana/Elsa (ESP) 2-0

DEN HAAG

Fijalek/Bryl (POL) - Harms/Bergmann (GER) 2-0
Polen is in de tweede poulewedstrijd te sterk voor de Duitsers. In beide sets loopt Duitsland achter de feiten aan en krijgen ze het niet voor elkaar om een voorsprong op te bouwen.

Beide teams beginnen sterk en gaan gelijk op. Polen neemt het voortouw en zorgt voor 8-4. Na een voorsprong van 4 punten komt Duitsland langzaam terug en weet het verschil te beperken tot 11-9. Bij de technische time-out staat het 12-9. Duitsland blijft achter de feiten aan lopen tot 18-15. Bryl/Fijalek (Polen) krijgt daardoor kans voor het eerste setpunt en pakt deze ook meteen. 21-15 voor Polen in de eerste set.

Ook het begin van de tweede set gaat gelijk op. Na de eerste kantwissel is het 4-3. Polen komt op een voorsprong van 10-6. Duitsland komt beetje bij beetje dichterbij als het 11-10 staat. Waarmee ook de technische time-out plaatsvindt. Polen loopt weer iets uit tot 15-11. Na twee monsterblocks van Bergmann achter elkaar wordt de voorsprong van Polen ingeperkt tot 18-16. Met 20-16 is daar het eerste matchpoint voor Polen. Deze wordt niet afgemaakt, dus er is nog kans voor Bergmann/Harms (Duitsland). Met 21-17 komt de tweede set tot zijn eind. Polen wint de wedstrijd met 2-0.

Davidova/Shchypkova (URK) - Sinnema/Bloem (NED) 0-2
De Nederlandse dames Sinnema/Bloem kwamen vandaag in Den Haag voor het eerst in actie. Ze namen het op tegen de Oekraïense Davidova/Shchypkova. Een mooie wedstrijd volgde, met een overtuigende overwinning voor de Nederlandse dames.

Aangemoedigd door het Oranje publiek weten de Nederlandsen een ruime voorsprong op te bouwen naar 5-10. Oekraïne besluit hierop een time-out aan te vragen. Toch blijven Sinnema/Bloem sterk en komen zij op 8-16 voorsprong. Dit weten ze makkelijk af te maken in de eerste set. Bij het tweede setpoint weten ze de set te winnen met 13-21.

Ook de tweede set begint voortvarend. Het Nederlandse team komt weer op ruime voorsprong door sterk en slim spel. Dit zorgt ervoor dat ze bij de technische time-out met 8-13 voor staan. Ze vergroten deze voorsprong tot 9-16. Mede door het enthousiaste publiek gaat het einde van de set hen gemakkelijk af. De 2-0 winst is binnen als de eindstand 11-21 wordt.

Lehtonen/Ahtiainen (FIN) - Gruszczynska/Gromadowska (POL) 2-1
Na een spannende driesetter valt de beslissing aan Finse kant. Zij blijken te sterk voor Polen en gaan verder met een 2-1 winst op zak.

In de eerste set loopt het tot aan 7-7 gelijk op. Daarna lopen de Finnen ondanks goede verdedigingspogingen van Polen uit tot een stand van 10-7. Gruszczynska/Gromadowska (POL) vecht terug en komt weer in de buurt tot 13-11. Daarna loopt Finland ruim uit en weten ze na een tweede setpoint de eerste set te winnen met 21-15.

Ook de tweede set begint nek aan nek met een tussenstand van 5-5. Door een nette tikbal komt Lehtonen/Ahtiainen (FIN) op 5-6 voorsprong. Na een mooi blok neemt Polen de voorsprong over met een tussenstand van 8-7. De Finse dames vragen een time-out aan bij een stand van 14-16. Polen blijven de voorsprong houden en komen op 16-19. De set wordt beslist door 21-18 voor de Polen. Het is hierdoor 1-1 in sets.

Finland begint sterk aan de derde set met een 3-0 voorsprong. Zij behouden de voorsprong van 3 punten als beide teams om beurten punten blijven maken. De tussenstand komt daarmee op 12-9. De derde set wordt met 15-10 gewonnen door Finland. Dit betekent een 2-1 winst voor de Finse dames.

Kolocova/Kvapilova (CZE) – Dabizha/Mastikova (RUS) 2-0
Vanochtend sleepten de Tsjechische dames de eerste winst al binnen. Deze laatste wedstrijd van de dag sloten zij wederom met een 2-0 winst af.

Kolocova/Kvapilova (CZE) gaat vol overtuiging de nieuwe wedstrijd in en komt voor op 6-1. Dit blijven ze doorzetten tot 10-3, waarna Rusland een time-out aanvraagt. Vanaf dit moment komt Rusland langzaam terug, gevolgd door een Tsjechische time-out bij 11-7. Drie punten later wordt het spel wederom stil gelegd voor een technische time-out. De verdediging aan Tsjechische kant was de rest van de wedstrijd erg sterk. In combinatie met een selecte groep enthousiaste Tsjechische supporters resulteert dat in het binnenhalen van de eerste set met 21-15.

Opnieuw een sterk begin aan de tweede set van de Tsjechische dames waar zij op een 6-2 voorsprong komen. De Russische dames vragen bij 13-6 een time-out aan. Helaas voor hen gaat het hierna niet veel beter. De Tsjechen komen op een voorsprong van 16-8. Dabizha/Mastikova (RUS) blijft voor de bal gaan maar grijpt er elke keer net naast. Met 21-12 maken de Tsjechen een einde aan de wedstrijd. Ze winnen vol trots twee wedstrijden op één dag met 2-0. Morgen nemen zij het op tegen de Finnen. De winnaar daarvan zal direct geplaatst worden in de achtste finales. De ander zal plaatsnemen in de zestiende finales.

ROTTERDAM

Behrens/Ittlinger (GER) - Ulveseth/Lunde (NOR) 2-1 

Na een paar uur pauze te hebben gehad stonden de Duitse en Noorse dames alweer klaar voor de tweede wedstrijd van de dag. Beide teams hadden ’s ochtends hun wedstrijd verloren, dus waren extra gedreven om nu wel de winst te pakken. In het begin van de set ging het gelijk op (6-5), maar de Duitse dames wisten daarna hun voorsprong uit te breiden naar 12-6, onder andere door een goed blok van Ittlinger en smashes van Behrens. Deze voorsprong wist het duo Behrens/Ittlinger te behouden. De Noorse dames hadden het moeilijk de controle te houden over de bal door de sterk variërende wind: smashes en serves gingen veelal uit. Uiteindelijk wonnen de Duitse dames de eerste set dus met 21-14. 

De tweede set waren de Noorse dames sterker en vooral Ulveseth wist haar stempel meer op de wedstrijd te drukken door puntjes voor de Noorsen binnen te halen. Desondanks lukte het hen lange tijd niet om op voorsprong te komen, tot iets voor het einde van de set: de Duitsers stonden met 19-17 voor en vanaf dat moment maakten Ulveseth en Lunde een eindspurt. Ze kwamen op 20-20 en wisten er een driesetter van te maken door de tweede set met 20-22 te winnen. 

In de derde set was het verhaal net tegenovergesteld. Hier waren het de Noorsen die de voorsprong hadden, weliswaar op de voet gevolgd door de Duitsers (5-6, 8-8, 11-12). De Noorsen wisten aan het einde van de wedstrijd de punten echter niet meer goed af te ronden, waardoor de Duitse dames Kim Behrens en Sandra Ittlinger er alsnog met de winst vandoor gingen (15-13).

Borger/Kozuch (GER) - Ukulova/Birlova (RUS) 1-2 

De tweede wedstrijd van het avondprogramma in Rotterdam ging tussen de winnaressen van de eerste wedstrijden die ’s ochtends gespeeld waren. De Duitse dames hadden hun landgenoten al verslagen en wilden natuurlijk ook winnen van de Russinnen om de kansen op poulewinst te vergroten. De eerste set verliep voor hen echter niet zoals gehoopt. Birlova wist de ruimtes aan de kant van de Duitsers namelijk regelmatig te vinden en Kozuch en Borger sloegen de ballen meerdere keren tegen het net. De setwinst ging dan ook overtuigend naar de Russinnen (14-21). 

Gedurende de tweede set wisten de Duitsers de Russinnen beter bij te blijven, waar Kozuch de aanval vaker goed afrondde. Bij de technische time-out stonden de Duitsers dan ook maar één punt achter op de Russinnen (10-11). Na de time-out waren de rollen omgedraaid en liepen de Russinnen in de score achter de Duitsers aan. (18-16). Borger/Kozuch wisten de set te pakken en mooi af te ronden met een sterk blok van Margareta Kozuch (21-18).  

Ook in deze wedstrijd volgde er dus een derde set, waar de teams in het begin ook weer aan elkaar gewaagd waren (4-5). Beide teams laten zien een sterk blok in huis te hebben (Kozuch en Birlova). Birlova weet echter met smashes en rustig geplaatste ballen de voorsprong voor Rusland uit te breiden naar 5-9. Die fase van de set bleek bepalend voor de uiteindelijk winst van de Russinnen. De derde set eindigde in 11-15 voor Ukolova/Birlova.

Keizer/Meppelink (NED) - Strbova/Dubovcova (SVK) 2-0 

Hermannova/Slukova (CZE) - Jupiter/Chamereau (FRA) 2-1

De laatste wedstrijd van de avond, met support van een deel van de overgebleven oranjefans, was er één tussen het Tsjechische duo Barbora Hermannova en Marketa Slukova en het Franse duo Alexandra Jupiter en Aline Chamereau. De wedstrijd begint met veel fouten van beide kanten: de dames slaan serves tegen het net en smashen de ballen ver uit. Bij de Tsjechische dames gaat het als eerste goed lopen en ze slaan een gat met de Françaises (11-4). De Françaises geven echter niet op en komen steeds dichterbij, mede doordat Hermannova/Slukova slordig spelen. De Françaises halen ze daardoor zelfs nog in en winnen de set met 20-22. 

De tweede set begint evenals de eerste set in het voordeel van de Tsjechischen (8-4). Dit keer lukt het ze de voorsprong niet uit handen te geven. De serves zijn veelal gericht op de Franse Chamereau, waar de Françaises voornamelijk de Tsjechische Slukova opzoeken. De Françaises weten nog terug te komen op 8-7, maar vanaf dat moment slaan de Tsjechische dames toe. Door gerommel bij de Franse dames en Slukova die veel kansen goed afmaakt winnen Slukova en Hermannova de tweede set met 21-15.  

Het lijkt alsof de Françaises dachten na de eerste set de buit binnen te hebben. Want ook in de derde set krijgen ze geen grip meer op de wedstrijd. Tsjechië loopt al snel uit naar een 10-5 voorsprong en ook de time-out kan Frankrijk geen goed meer doen. Hermannova/Slukova winnen zo de derde set met 15-10 en hebben hun eerste winst op het EK Beachvolleybal te pakken.

UTRECHT

Bieneck/Schneider (GER) – Van Gestel/Wesselink (NED) 2-0
Bouter/Varenhorst (NED) - Winter/Horl (AUT) 2-0

Schutzenhofer/Plesiutschnig (AUT) - Caluori/Gerson (SUI) 2-1
Tijdens een zeer spannend gevecht hebben de Oostenrijkse dames Schützenhöfer/Plesiutschnig zich herpakt na de nederlaag eerder op de dag. De Oostenrijksen wisten pas in de derde set het Zwitserse duo Caluori/Graudina op de knieën te krijgen. De eerste set ging met 21-14 ging naar Schützenhöfer/Plesiutschnig, maar daarna wonnen de Zwitsersen de tweede met 21-19. In de derde set leken Caluori/Graudina op weg naar een sensatie, maar de Oostenrijkse dames overleefden een matchpoint en sloegen toe bij het eerste matchpoint dat ze kregen.

Betschart/Huberli (SUI) - Lobato/Amaranta (ESP) 2-0
Beide teams hebben hun eerste poulewedstrijd gewonnen, dus is deze wedstrijd van doorslaggevend belang. Het Zwitserse duo neemt meteen de leiding en laat Spanje eigenlijk de hele eerste set niet meer in de buurt komen. Het verschil blijft constant 3 à 4 punten. Ze winnen de eerste set dan ook met 21-15.

In de tweede set lopen Hüberli/Betschart zelfs uit tot 10 punten voorsprong. Hun degelijke spel blijkt te taai voor het Spaanse duo. Toch geven de Spaanse dames niet op. Ze weten hun achterstand weer terug te brengen van 20-14 naar 20-19. Een sensatie lijkt in de maak. De Zwitserse vrouwen weten nog net op tijd hun match point te benutten, al helpt het daarbij wel dat de scheidsrechter de Spaanse dames bestraft met twee keer spelen van de bal: 21-19 is de eindstand.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×