Bij voorbaat is de wedstrijd van zondag 15 september dé wedstrijd van de poulefase voor Oranje. Wereldkampioen Polen is niet alleen een ploeg uit de allerhoogste regionen, het is het beste uithangbord voor de volleybalsport. Daarom is de wedstrijd ook al weken uitverkocht, vele Nederlandse en Poolse supporters zullen in Rotterdam Ahoy hun favoriet naar de winst willen juichen. Zal het team van coach Vital Heynen en wereldster Wilfredo Léon af te stoppen zijn?

Polen is de wereldkampioen van 2014 en 2018, op het mondiale titeltoernooi dus al vijf jaar de beste. Toch moeten we terug naar 2009 voor de laatste keer dat Polen Europees kampioen werd. Twee jaar geleden werd het EK in eigen land zelfs een fiasco voor de ploeg van toenmalig coach Ferdinando de Giorgi. De openingswedstrijd voor ruim 60.000 toeschouwers in het voetbalstadion van Warschau ging met 3-0 verloren tegen Servië. In de play-offs voor de kwartfinale schakelde Slovenië Polen in drie sets uit.

Toch is de Poolse ploeg zich bewust van de favorietenrol. Op de CEV-site legt assistent-coach Michał Mieszko Gogol uit dat zij de verplichting voelen om met een medaille naar huis te gaan. “We zijn als team goed in vorm en we willen daarom voor de medailles spelen. Maar we moeten eerst bij de beste vier komen en dan verzinnen we wel hoe we verder gaan.”

Bondscoach Vital Heynen moet het stellen zonder de meest waardevolle speler van het WK van vorig jaar, Bartosz Kurek. De diagonaalspeler is nog niet hersteld van de klachten aan zijn wervelkolom waar hij sinds maart mee kampt. Daar tegenover staat dat de Belgische oefenmeester beschikt over ’s werelds beste aanvaller, de voormalig Cubaan Wilfredo Léon. Aan de hand van die topper kwalificeerde Polen zich vorige maand voor de Olympische Spelen van Tokio.

Oranje speelde eind juli twee oefenwedstrijden tegen Polen, er werd met 4-0 en 3-1 verloren. Toch zag bondscoach Roberto Piazza aanknopingspunten: “We waren er in de tweede wedstrijd dichtbij, we verloren de eerste set door een paar stomme fouten. We konden de laatste set winnen. We groeiden in ons zelfvertrouwen.”

De wedstrijd tegen Polen begint zondag om 16.00 uur in een uitverkocht Rotterdam Ahoy. Dat betekent meer dan 10.000 toeschouwers. Een vol Ahoy is nog mooier als de tribunes oranje zijn gekleurd! Zeker gezien de grote aantallen Poolse fans die we verwachten bij de wedstrijd op 15 september, roepen we je van harte op om je in het oranje uit te dossen en er een prachtig oranjefeest van te maken.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×