Bij de vrouwen zal er een nieuwe bekerwinnaar komen, eentje die zelfs nog nooit eerder op het hoogste treetje van het bekertoernooi heeft gestaan. Bij de mannen zal er voor de derde of elfde keer een bekertitel worden bijgeschreven aan het palmares. Maandagmiddag Tweede Paasdag is het zover. Dan strijden Amysoft Lycurgus, Draisma Dynamo, Apollo 8 en Laudame Financials VCN voor de beker van 2021 in MartiniPlaza Groningen.

13.00 uur Amysoft Lycurgus – Draisma Dynamo
Het is niet alleen de ontmoeting tussen de teams die de laatste twee jaar ook al onderling uitmaakten wie er met de beker vandoor zou gaan, het is ook de opmaat voor de finaleserie om het landskampioenschap die zaterdag van start gaat. Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo zijn beide meervoudig winnaars van de beker, maar vooral Dynamo grossiert in titels. Al tien keer wisten zij het nationale bekertoernooi te winnen. Ze stonden in achttien finales.

Onder de naam Piet Zoomers/D heeft Dynamo uit Apeldoorn vele jaren furore gemaakt in het Nederlands volleybal. Wat betreft de beker stonden ze in 1989 voor het eerst in de finale. Die ging verloren tegen Rentokil/ZVH. Het duurde vier jaar voordat Dynamo opnieuw in de eindstrijd stond, maar deze keer werd ZVH verslagen en pakte Dynamo de eerste van in totaal tien bekertitels. Er volgden nog 6 bekers voor Piet Zoomers/D voordat in 2010 de titel werd gepakt als SV Dynamo. De laatste is van 2019 toen in Zwolle Lycurgus met 3-1 werd verslagen.

De geschiedenis van Lycurgus is korter, de Groningers bereikten in 2015 voor het eerst de finale. Daarin was het grote Landstede Volleybal nog te sterk. Het jaar daarop werd direct revanche gehaald, in Almere wordt Landstede met 3-1 geklopt. Twee jaar later volgt wellicht de grootste deceptie voor Lycurgus als Taurus in Hoogeveen met 3-2 te sterk blijkt.

Nadat in 2019 van Dynamo werd verloren in de eindstrijd om de beker was daar vorig jaar wederom revanche voor Lycurgus. In een volle Maaspoort in Den Bosch, waar vanwege de nabijheid veel meer fans van Dynamo waren, won Lycurgus tegen de verhoudingen in met 3-1. Veel van de huidige spelers zien die wedstrijd nog als hun mooiste met Lycurgus.

Wat gaat het worden maandag vanaf 13.00 uur? Een elfde titel voor Dynamo, of een derde voor Lycurgus? Maak het live mee, de wedstrijd wordt live gestreamd op nos.nl.

Dynamo wint beker 2019
Lycurgus wint Beker 2020 RHF

16.00 uur Laudame Financials VCN – Apollo 8
Bij de vrouwen zal er hoe dan ook een team voor het eerst in de geschiedenis met de nationale beker omhoog staan. Zowel Laudame Financials VCN als Apollo 8 stond eenmaal eerder in een bekerfinale en daarin was Sliedrecht Sport beide keren een sta-in-de-weg.

In de korte geschiedenis van beide teams op het hoogste niveau van Nederland hebben ze het al snel geschopt tot finales van het bekertoernooi. In 2018/2019 was Apollo 8 gedebuteerd in de Eredivisie en in dat seizoen dwongen ze direct een finaleplaats af in het bekertoernooi. In Zwolle bleek Sliedrecht Sport vervolgens met 3-0 te sterk, maar de naam van de ploeg uit Borne kwam direct in de spotlights. Nu ze hun derde seizoen in de Eredivisie al bekroond hebben met de strijd om het landskampioenschap is de tijd wellicht rijp voor de eerste bekerwinst.

Maar dan zullen ze moeten afrekenen met waren cupfighters. Vorig jaar was Laudame Financials VCN de revelatie van het bekertoernooi. De toenmalige Topdivisionist rekende in de kwartfinale af met Eurosped en klopte in de halve finale VC Sneek. In de finale viel eenzelfde scenario als bij Apollo 8 hen ten deel, Sliedrecht Sport was in de finale oppermachtig en won met 3-0.

Er zal dus hoe dan ook een primeur te noteren zijn. Op 6 februari van dit jaar was het enige onderlinge treffen een prooi voor Apollo 8 met 3-0. Maar wat wordt het in MartiniPlaza? Kijk live mee via de stream op nos.nl.