De Nederlandse vrouwen zijn het Europees kampioenschap in Jūrmala uitstekend begonnen. Zowel Sanne Keizer en Madelein Meppelink als Marleen van Iersel en Pleun Ypma wonnen hun eerste poulewedstrijd met 2-0. Op woensdag zullen beide teams strijden voor poulewinst, wat een directe plek in de tweede ronde van de knock-outfase oplevert. De Nederlandse mannen starten hun toernooi morgen.

Voor Pleun Ypma en Marleen van Iersel was het hun eerste reguliere beachvolleybalwedstrijd samen. Afgelopen week deden ze ervaring op in het King of the Court-format, maar een heuse wedstrijd zat er nog niet in.

In beide sets namen Van Iersel en Ypma direct een voorsprong van een punt of drie tegen de Finse vrouwen Ida Sinisalo en Anniina Parkkinen. Parkkinen zou eigenlijk met Taru Lahti-Liukkonen aantreden, maar zij kondigde op 2 september aan dat ze zwanger was. De 23-jarige Sinisalo behaalde twee jaar geleden in Jūrmala de negende plaats op het EK onder 22.

Pleun Ypma maakte een sterke indruk aan het net, zij was blokkerend zeer goed op dreef. Het blok-verdedigingssysteem van de Nederlandse vrouwen stond ijzersterk. De winst ging dan ook in 33 minuten met 21-17 en 21-14 naar Van Iersel en Ypma.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink troffen een jong Lets duo, Kristine Briede (19) en Krista Paegle (18). Met de bronzen medaille van King of the Court op zak startten de Nederlandse vrouwen voortvarend. In de eerste set was er geen vuiltje aan de lucht en wonnen ze eenvoudig met 21-13. In set 2 namen de Letse vrouwen voor eigen publiek een 10-7 voorsprong, wat Keizer/Meppelink in een time-out dwong. De vier punten op rij voor de Oranje-vrouwen keerde het tij en het verzet was gebroken. Keizer en Meppelink maakten het geroutineerd af met 21-17.

Op woensdag spelen de Nederlandse vrouwen opnieuw, Keizer/Meppelink neemt het om 16.00 uur NL-tijd in Poule G op tegen de Spaanse Amaranta en Lobato. Marleen van Iersel en Pleun Ypma spelen om 13.00 uur in hun Poule D tegen de Russische Makroguzova en Kholomina. Bij winst zijn de teams direct door naar de tweede ronde van de knock-outfase, die gelijk staat aan achtste finale. Bij verlies wacht een wedstrijd in de tussenronde, om alsnog een plekje bij de laatste 16 teams te bemachtigen.

Ypma Lacht EK Jurmala CEV
Meppelink passt EK Jurmala CEV
Meppelink Keizer boks EK Jurmala CEV
Meppelink EK Jurmala CEV
Meppelink boks EK Jurmala CEV
Keizer duikt EK Jurmala CEV
Blok 2 EK Jurmala Yma CEV
Blok 1 Ypma EK Jurmala CEV

Mannen
De Nederlandse mannen zijn in Letland getest op het coronavirus en toegelaten tot het spelershotel, wat betekent dat zij morgen hun toernooi kunnen starten. Om 11 uur Nederlandse tijd openen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen tegen de Oekraïners Popov en Gordieiev. Een uur eerder spelen Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hun eerste wedstrijd tegen Bryl/Miszczuk uit Polen.

Beide wedstrijden worden niet gestreamd, op de site van de Europese bond CEV is wel een livescore beschikbaar.

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×