Het openingsduel van de best-of-five finaleserie tussen Active Living Orion en Draisma Dynamo was een ware thriller. Na een intense strijd die zich over vijf spannende sets uitstrekte, wist Orion uiteindelijk de overwinning te grijpen en zo een 1-0 voorsprong te nemen.

Active Living Orion had het thuisvoordeel in de openingswedstrijd en was gemotiveerd om het verlies van twee opeenvolgende landskampioenschappen te herstellen. Ondanks consistente sterke prestaties in de afgelopen seizoenen, moesten ze twee keer de titel aan Draisma Dynamo laten.

De strijd begon met een spannende eerste set die met het kleinst mogelijke verschil gewonnen werd door Dynamo. De volgende twee sets waren minstens zo spannend en vielen deze keer in het voordeel van Orion. In de vierde set leek de thuisploeg op weg naar de winst. Een ace van Samuli Kaislasalo bracht Orion op 22-17, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld. Op de service van Gijs Solkema kon Dynamo zeven punten op rij scoren, waarmee ze niet alleen de voorsprong pakten, maar ook twee setpoints veiligstelden. Orion wist het eerste setpoint nog af te weren, maar kon niet voorkomen dat Maikel van Zeist het laatste punt scoorde, waardoor de set toch naar Dynamo ging.

In de beslissende vijfde set zorgden twee killblocks van Jannes van der Ham voor een 8-6 voorsprong voor Orion. Een aanvalspunt van Edson Felicissimo vergrootte de marge naar 9-6, waarna Redbad Strikwerda zijn eerste time-out nam. De tweede volgde bij een stand van 13-9. Dynamo scoorde het daaropvolgende punt, waarna Van Solkema weer ingebracht werd voor de service. Dit keer kwam hij echter niet tot een serie. Sakari Mäkinen bracht Orion op matchpoint, waarna topscorer Kaislasalo het afmaakte met zijn vijfentwintigste punt van de wedstrijd.

De strijd om het landskampioenschap wordt morgen om 16.00 uur vervolgd in Apeldoorn.

Uitslag
Active Living Orion - Draisma Dynamo 3-2 (23-25, 25-22, 25-23, 23-25, 15-10)