Jamie Morrison nieuwe bondscoach volleybalsters

Jamie Morrison nieuwe bondscoach volleybalsters

Jamie Morrison is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen. De 36-jarige Amerikaan werd donderdagmiddag in Nieuwegein gepresenteerd in het hoofdkantoor van de Nevobo. Morrison won als assistent-bondscoach van het Amerikaanse mannen- en vrouwenteam alle grote prijzen. Bij Oranje begint hij aan zijn eerste grote klus als hoofdcoach. Morrison tekent een contract voor twee jaar, met een optie voor nog twee jaar.

Indrukwekkend CV

Jamie Morrison uit Dana Point (Californië) begon al op zijn 18e aan zijn carrière als coach. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest in het Amerikaanse college- en university volleybal, werd hij op zijn 24e aangesteld als assistent-coach van Hugh McCutcheon bij het nationale mannenteam.

Met de Nieuw-Zeelandse topcoach boekte Morrison grote successen: de Amerikaanse mannen wonnen in 2008 de World League én goud op de Olympische Spelen van Peking. Toen McCutcheon vervolgens overstapte naar het vrouwenteam nam hij Morrison mee. Samen wonnen ze drie keer op rij de World Grand Prix en zilver op de Olympische Spelen van Londen.

Ook Karch Kiraly, de opvolger van McCutcheon, stelde Morrison aan als assistent. Kiraly en Morrison maakten Team USA in 2014 voor het eerst wereldkampioen, wonnen in 2015 opnieuw de World Grand Prix en legden beslag op Olympisch brons in Rio de Janeiro door in de kleine finale Nederland te verslaan.

Morrison stond als clubcoach aan het roer bij het Oostenrijkse SVS Post Volleyball Club. Sinds 2015 is de Amerikaan als assistent-coach van Giovanni Guidetti werkzaam bij de Turkse topclub Vakifbank Istanbul.

Reactie Bram Ronnes, technisch directeur Nevobo

“Ik ben erg blij dat we vandaag Jamie Morrison kunnen presenteren als bondscoach van Oranje”, vertelt Bram Ronnes, technisch directeur van de Nevobo. “Morrison is een sterke persoonlijkheid met een hele duidelijke eigen visie op het hedendaagse topvolleybal in het algemeen en het Nederlands team in het bijzonder. Hij weet als geen ander wat er nodig is op het hoogste niveau en is tot in zijn vezels gedreven en gemotiveerd. Wij zetten de route naar Tokio, en wellicht verder, graag met hem in.”

Reactie Jamie Morrison

“Tijdens het WK 2014 in Italië viel het Nederlands team mij voor het eerst op”, vertelt Morrison. “Ik zag een zeer atletisch team dat keihard werkte voor ieder punt. De afgelopen twee jaar heeft Oranje de stap naar de wereldtop gezet. Het is een hecht team, de speelsters geven echt om elkaar.”

“Ik voel mij een van de gelukkigste mensen ter wereld dat ik deze functie mag gaan vervullen”, vervolgt hij. “Dit team is nog relatief jong en ik denk dat we nog veel kunnen bereiken. We gaan de komende jaren verder bouwen op het sterke fundament dat er staat en daarnaast een nieuwe generatie opleiden. Ik heb van mensen die het kunnen weten begrepen dat Papendal een van de beste trainingslocaties ter wereld is, ik kan niet wachten om te beginnen.”

Reactie aanvoerder Maret Balkestein-Grothues

“Ik ben heel blij met dit nieuws”, reageert aanvoerder Maret Balkestein-Grothues. “Jamie is technisch en tactisch heel sterk en ik denk dat we onder zijn aansturing nog meer stappen kunnen maken. In 2016 werden we derde in de World Grand Prix en vierde op de Olympische Spelen. Het is nu zaak om door te groeien. Ik denk echt dat Jamie de beste kandidaat is om ons verder te helpen. Hij is absoluut een toevoeging voor ons team.”

Reactie Lonneke Sloetjes

“Ik werk nu anderhalf jaar met Jamie en ik heb in die tijd al veel van hem geleerd”, vertelt Lonneke Sloetjes. “Hij weet ontzettend veel, is geduldig en straalt vertrouwen uit. Daarnaast is het een hele prettige persoonlijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat hij een goede leider voor ons team kan zijn.”

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×