Avital Selinger is aangesteld als nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. Selinger heeft een contract getekend t/m het WK Volleybal Vrouwen 2022, dat in Nederland wordt georganiseerd. De voormalig spelverdeler van het Nederlands herenteam was eerder bondscoach van de Oranje vrouwen tussen 2004 en 2011.

Avital Selinger Perspresentatie

Tijdens het laatste toernooi van Oranje, het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Apeldoorn in januari 2020, was de Italiaan Giovanni Caprara eindverantwoordelijk voor het nationaal team. Caprara kwam na het OKT met de Nevobo overeen zijn contract niet te verlengen.

In de zomer van 2020 verviel het volledige wedstrijdprogramma van de Oranje vrouwen door de coronapandemie. Hierdoor ontbrak de urgentie om zo snel mogelijk een nieuwe bondscoach aan te stellen, en kon er zorgvuldig worden gezocht naar de kandidaat met het juiste profiel. De speelsters van het nationaal team hielden zichzelf fit door te trainen op Papendal.

De Nevobo heeft nu een overeenstemming bereikt met Avital Selinger, die sinds augustus 2019 al werkzaam is voor de bond als hoofdtrainer/coach van het Talentteam Papendal. De Mijdrechtenaar zal de functie van bondscoach combineren met die van talentcoach.

Avital Selinger krijgt de beschikking over twee nieuwe assistent-coaches: voormalig international Francien Huurman (assistent trainer/coach Talentteam Papendal) en Erik Reitsma (assistent trainer/coach Allianz MTV Stuttgart). Rianne Verhoek blijft actief als videoscout. De overige stafleden worden op een later moment bekendgemaakt.

Technisch directeur Joop Alberda licht de keuze voor Avital Selinger toe:

“Sinds augustus 2019 heb ik Avital aan het werk gezien met onze talenten op Papendal. Hij functioneert daar uitstekend en staat iedere dag met veel energie in de zaal. Avital beschikt over zeer veel ervaring en is de ideale trainer/coach om dit team naar het WK 2022 in eigen land te loodsen. Daarnaast hebben we met ‘Project 2022’ een ambitieus programma ontwikkeld dat ook in het clubseizoen doorloopt. Het is een groot voordeel dat Avital twaalf maanden per jaar beschikbaar is om dit programma te begeleiden.”

“We zijn op zoek gegaan naar een hoofdcoach met internationale kennis en ervaring, die ook bekend is met de aankomende talenten in Nederland. Daarnaast hadden we een sterke voorkeur voor een Nederlandse coach. Avital voldoet aan al deze eisen. Tevens willen we jonge ambitieuze coaches in Nederland begeleiden en ondersteunen, en ook daarin wordt hij een belangrijke schakel. Met Francien, die maar liefst 422 interlands speelde, halen we ongelooflijk veel ervaring bij het team. Een vrouw in de coachstaf was voor ons ook essentieel.”

Avital Selinger reageert op zijn terugkeer als bondscoach Oranje:

“Wat mij betreft is het mogen coachen van je eigen nationale team het hoogst haalbare in onze sport. Dat ik ben benaderd om bondscoach te worden vind ik dan ook een grote eer. Het Nederlands team heeft vanaf 2015 ongelooflijk goed gepresteerd en heeft zich ontwikkeld tot een van de beste teams ter wereld.”

“We beschikken over een geweldige groep speelsters, met veel van hen heb ik gewerkt in mijn eerste periode als bondscoach. Ook staat er een groep jonge meiden klaar om de kans te krijgen. Het is een uitdagende periode, en ik neem graag de verantwoordelijkheid op mij om dit team te leiden richting het WK in eigen land.”

“Ik kan in deze constructie twaalf maanden per jaar bondscoach zijn, en dat past in mijn visie om de continuïteit te waarborgen. In de zomer zal ik vooral bezig zijn met het heden, en in de winter met de toekomst.”

Avital Selinger over het WK Volleybal Vrouwen 2022 in Nederland:

“Het WK Volleybal is zo megagroot, en het is uniek dat we in ons leven mogen meemaken dat dit evenement in Nederland wordt georganiseerd. Hier moeten we inspiratie uit putten en heel erg van genieten. Wij volleyballers zijn in Nederland altijd pioniers geweest, zowel binnen als buiten het veld. Het binnenhalen van dit WK, voor het eerst in de geschiedenis, is daar opnieuw een voorbeeld van.”

Reactie Maret Grothues namens de spelersraad:

“Avital is een trainer van wereldniveau en een ontzettend goede opleider. Hij maakt speelsters individueel beter en is technisch zeer sterk. We kijken er naar uit om samen met hem aan de slag te gaan richting het WK 2022 in eigen land.”

CV Avital Selinger

Bondscoach Oranje vrouwen + mannen Israël

Van 2004 tot en met 2011 was de voormalig spelverdeler van Oranje bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. In die periode pakte de ploeg goud op de World Grand Prix (2007) en op het EK van 2009 veroverde Oranje het zilver.

Vanaf het seizoen 2005-2006 speelden de meeste speelsters uit het nationale vrouwenteam onder Selinger bij DELA Martinus in de Nederlandse competitie.

Selinger was ook bondscoach van het nationaal mannenteam van zijn geboorteland Israël.

Grote successen als clubcoach

Als clubcoach behaalde de Israëlisch-Nederlandse Selinger grote successen. Hij won maar liefst tien landstitels in verschillende competities en legde ook vele malen beslag op nationale bekers en Supercups.

Met het Spaanse Tenerife won Selinger in 2004 de Champions League, terwijl hij in 2013 met het Russische Krasnodar beslag legde op het goud in de Challenge Cup (Europacup III). Ook was er een gouden medaille in het Aziatisch clubkampioenschap (met Hisamitsu Springs) en brons op het WK voor clubteams (met Volero Zurich). Selinger werkte behalve in Nederland onder meer in Japan, Spanje, Rusland, Zwitserland en Frankrijk.

Behaalde prijzen clubs:

10 x Landstitel
8 x Nationale beker
6 x Supercup
1 x Aziatisch clubkampioen (Hisamitsu Springs – 2002)
1 x Champions League goud (Tenerife – 2004)
1 x Challenge Cup goud (Dinamo Krasnodar – 2013)
1 x Bronzen medaille Wereldkampioenschap voor clubteams (Volero Zurich – 2015)

Behaalde prijzen nationaal team:

1 x World Grand Prix goud (Nederland – 2007)
1 x Europees Kampioenschap zilver (Nederland – 2009)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn