In de overvolle volleybalkalender is begin december nog een gaatje gevonden voor het WK voor clubteams. Van 6 t/m 10 december strijden zes teams uit vijf landen in het Indiase Bengaluru om de wereldbeker voor clubteams.

Slotevenement volleybaljaar

Het wereldkampioenschap voor clubteams is het slotevenement van het internationale volleybalseizoen 2023. De beste clubteams ter wereld strijden om de wereldbeker. In het Indiase Bengaluru zal Sir Sicoma Perugia een gooi doen naar titelprolongatie.

Deelnemers

Naast Perugia – met Tim Held in de gelederen – nemen het Turkse Halkbank Spor van Nimir, de Braziliaanse ploegen Sada Cruzeiro Vôlei en Itambé Minas, het Japanse Suntory Sunbirds en het Indiase Ahmedabad Defenders deel aan het prestigieuze eindejaarstoernooi.

Perugia en Halkbank hebben zich via de Champions League geplaatst. Sada Cruzeiro en Itambé Minas zijn de nummers een en twee van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor clubteams.

De Suntory Sunbirds waren afgelopen jaar de sterkste tijdens het Aziatische kampioenschap voor clubteams en de Ahmedabad Defenders – die gastland India vertegenwoordigen – danken hun deelname aan hun overwinning in de RuPay Prime Volleyball League.

Ervaren teams

Titelverdediger Perugia is pas voor de tweede keer van de partij op het wereldkampioenschap voor clubteams. De Italiaanse club heeft een aantal van de grootste sterren van het internationale volleybal in hun team, onder wie de Italiaanse setter Simone Giannelli en de Poolse buitenaanvallers Wilfredo Leon en Kamil Semeniuk.

Halkbank Ankara – de club van superdiagonaal Nimir – maakt voor het eerst kans op een wereldtitel nadat het vorig seizoen als derde eindigde in de Champions League. Naast Nimir speelt ook de Franse superster Earvin Ngapeth bij de Turkse formatie.

Het Braziliaanse Sada Cruzeiro is zonder twijfel het meest ervaren team dat deelneemt aan het wereldkampioenschap. De ploeg staat voor de elfde keer aan de start bij. De Brazilianen gingen vier keer met de wereldbeker aan de haal (2013, 2015, 2016 en 2021). Sada huisvest verschillende voormalige en huidige spelers van het Braziliaanse nationale team, zoals Olympisch kampioenen Wallace de Souza en Lucas Saatkamp, maar ook de Cubaanse buitenaanvaller Miguel Angel López.

Itambé Minas is voor de derde keer van de partij tijdens het wereldkampioenschap voor clubteams. In 2016 eindigde de ploeg op de zevende plaats. Vorig jaar moest Minas genoegen nemen met plek vier. Middenblokker Isac Santos, viervoudig wereldkampioen met Sada, is – samen met Braziliaanse libero Maique Nascimento – de belangrijkste speler van Itambé Minas.

De Sunbirds is het eerste Japanse team ooit dat deelneemt aan het wereldkampioenschap voor clubteams. Eerder dit jaar wonnen ze voor de tweede keer de Aziatische titel. Olympisch kampioen van 2012 Dmitriy Muserskiy is de meest ervaren speler van de Sunbirds dat verder over talenten als middenblokker Taishi Onodera, setter Masaki Oya en buitenaanvaller Kenya Fujinaka beschikt.

De Ahmedabad Defenders, de winnaars van de tweede editie van de RuPay Prime Volleyball League, vertegenwoordigen gastland India. Bij de Defenders moet vooral worden gelet op diagonaal Angamuthu Ramaswamy en buitenaanvaller Santhosh Santhosh.

Format

De zes teams worden verdeeld over twee poules ieder bestaande uit drie teams. Na drie speeldagen gaan de beste twee teams uit beide poules door naar de halve finales. Die staan op 9 december op het programma. Een dag later wordt het toernooi afgesloten met de (troost)finale.

Livestream


De wedstrijden om de wereldbeker zijn (tegen betaling) te bekijken via VBTV.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn