Met haar Turkse club VakifBank heeft Sarah van Aalen beslag gelegd op de zilveren medaille tijdens het WK voor clubteams in Hangzhou. In de finale was het stadgenoot Eczacibasi dat na vijf sets met het goud aan de haal ging.

Toernooiverloop

Van Aalen en haar VakifBank waren ingedeeld in poule B. In die poule troffen ze het Braziliaanse Dentil Praia Club (uit Uberlandia) en het Vietnamese Sport Center Women's Club uit Hanoi. In beide wedstrijden werd door VakifBank geen set afgestaan.

Door de twee ruime overwinningen eindigde VakifBank als groepshoofd. In de halve finale werd zodoende gekruist met de nummer twee uit poule A. Dit was organisator en regerend landskampioen van China Tianjin Bohai Bank Women's Volleyball Club.

Hoewel de setstanden in de tweede en derde set elkaar niet veel ontliepen, wist VakifBank ook de halve finale door te komen zonder een set in te leveren. Een dag na de halve finale wachtte in de finale het onderonsje met stadgenoot en aartsrivaal Eczacibasi Dynavit.

Finale

VakifBank had de hele eerste set de touwtjes stevig in handen en pakte de set met een ruime marge (19-25). Ook de tweede set leek aanvankelijk een prooi voor VakifBank. Met een voorsprong van liefst acht punten (4-12) was er geen vuiltje aan de lucht.

Eczacibasi vocht zich echter knap terug en bij 20-20 stonden de ploegen weer naast elkaar. Uiteindelijk trok Eczacibasi de tweede set met het kleinst mogelijke verschil over de streep.

In de derde set werd op het scherpst van snede gespeeld. Het momentum wisselde regelmatig van eigenaar, maar uiteindelijk was het Eczacibasi dat de set naar zicht toetrok. Opnieuw bedroeg het verschil aan het einde van de set slechts twee punten (25-32).

Set vier was niet veel anders, met het verschil dat VakifBank het grootste deel aan de leiding ging. Uiteindelijk werd de set opnieuw met een nipte marge beslist, maar dit keer trok VakifBank aan het langste eind waardoor een vijfde set de beslissing moest brengen.

Onder aanvoering van hun sterren Tijana Boskovic en Alexa Gray nam Eczacibasi in de beslissende vijfde set een vroege voorsprong. Die voorsprong werd niet meer afgestaan. Uiteindelijk was het Bošković die via het blok Eczacibasi naar het WK-goud sloeg.

Podium

Het is het derde WK goud voor Eczacibasi Dynavit (na 2015 en 2016) en de zesde WK-medaille in totaal. Voor VakifBank – dat vier gouden WK-medailles in de prijzenkast heeft liggen – betekende het zilver alweer de negende WK-medaille. Het brons ging naar Tianjin Bohai Bank. Het is de eerste keer in drie deelnames dat Tianjin Bohai Bank een WK-medaille weet te veroveren.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn