Aanstaande woensdag (13 december) barst de strijd om de wereldbeker voor clubteams bij de dames los. Het toonaangevende eindjaarstoernooi wordt dit keer gehouden in het Chinese Hangzhou. International Sarah van Aalen is met haar Turkse club VakifBank een van de kanshebbers op de prestigieuze titel.

Deelnemers

Naast gastheer Tianjin Bohai Bank Women's Volleyball Club, zullen de Turkse ploegen Eczacibasi Dynavit en VakifBank Spor het Europese continent vertegenwoordigen. Zuid-Amerika vaardigt de Braziliaanse teams Gerdau Minas (uit Belo Horizonte) en Dentil Praia Club (uit Uberlandia) af. Het gezelschap wordt gecomplementeerd door het Vietnamese Sport Center Women's Club uit Hanoi.

Tianjin Bohai Bank Women's Volleyball Club is de regerend landskampioen in China. De ploeg kan dit WK geen beroep doen op de geblesseerde sterspeelster Melissa Vargas. Naast Vargas heeft Tianjin Bohai Bank de beschikking over veel Chinese internationals. Tianjin Bohai Bank neemt voor de derde keer deel aan het WK (eerder waren ze in 2012 en 2019 van de partij). Vier jaar geleden wonnen ze hun eerste wedstrijd. Nu is de ploeg gebrand op het overleven van de poulefase.

De Turkse ploegen VakifBank en Eczacibasi zijn de twee meest gedecoreerde clubs in de geschiedenis van het wereldkampioenschap voor clubteams. Het VakifBank van Sarah van Aalen heeft tot nu toe vier wereldtitels verzameld (2013, 2017, 2018 en 2021). De Turkse sterrenformatie wist zich – zonder uitzondering – iedere editie op het podium te spelen. Vorige jaar verloren ze de finale van het Italiaanse Prosecco Doc Imoco Conegliano. Als kersvers winnaar van de Champions League zijn ze ook dit jaar de gedoodverfde favoriet voor de wereldtitel.

In de finale van de Champions League versloeg VakifBank stadgenoot Eczacibasi. Die ploeg is dit jaar voor de zevende keer van de partij bij het WK voor clubteams. Vorig jaar was Eczacibasi nog gastdame van het belangrijkste clubevenement ter wereld. In Antalya eindigde Eczacibasi met het brons om de nek. Het was hun vijfde medaille in de geschiedenis van het toernooi. In 2015 en 2016 wist Eczacibasi het WK voor clubteams twee keer te winnen.

Dentil Praia en Minas danken hun deelname aan het wereldkampioenschap voor clubs aan het feit dat ze in de finale stonden van het Zuid-Amerikaans kampioenschap. Dentil Praia Club won die onderlinge strijd. Gerdau Minas moest genoegen nemen met het zilver. De twee Braziliaanse clubs nemen voor de vijfde opeenvolgende keer deel aan het WK voor clubteams.

In 2018 wist Minas voor de tweede keer in de historie beslag te leggen op de zilveren medaille. Tijdens hun debuut in 1992 ging de ploeg eveneens met zilver naar huis. Dentil Praia lukte het nog niet om eremetaal te veroveren. Een vierde plaats in 2018 is – tot nu toe – het beste resultaat voor de ploeg uit het Braziliaanse Uberlandia.

Sport Center Women’s Club is het eerste team ooit uit Vietnam dat deelneemt aan het WK voor clubteams. De ploeg uit Hanoi won dit jaar – eveneens als eerste Vietnamese club – het Aziatische kampioenschap voor clubteams en zich kwalificeerde zich zodoende voor het prestigieuze toetje.

Format

De zes teams worden verdeeld over twee poules ieder bestaande uit drie teams. Poule A bestaat uit: Eczacibasi Dynavit, Gerdau Minas, Tianjin Bohai Bank. In poule B nemen VakıfBank Spor, Sport Center | Women’s Club en Dentil Praia Clube het tegen elkaar op.

Na drie dagen gaan de beste twee teams uit beide poules door naar de halve finales. Die staan op 16 december op het programma. Een dag later wordt het toernooi afgesloten met de (troost)finale.

Livestream & website

De wedstrijden zijn (tegen betaling) te bekijken via VBTV. Meer informatie lees je hier.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn