Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hebben op de World Tour Finals in Cagliari op het Italiaanse eiland Sardinië de bronzen medaille veroverd. In de kleine finale versloegen ze voor de tweede keer het Italiaanse koppel Nicolai/Lupo. Het is de eerste keer dat een Nederlands koppel een podiumplek pakt bij de afsluiting van het beachseizoen. Varenhorst en Van de Velde verdienen met hun podiumplek vijftigduizend dollar.

In de poulefase stonden beide teams ook al tegenover elkaar, toen zegevierden Varenhorst en Van de Velde in drie sets, nadat ze de eerste set verloren met 21-10. Vanaf dat moment draaide het goed bij de mannen van Beachvolleybal Team Nederland, tot ze gisteravond in de halve finale nipt verloren van de olympisch kampioen Mol/Sørum.

Set 1
De Nederlanders openden sterk, met twee series van drie punten pakten ze een 10-5 voorsprong. Langzaam kwamen de Italianen beter in hun spel, bij 17-17 stonden ze weer naast Varenhorst/Van de Velde. Ondanks de 18-19 achterstand een paar punten later waren het wel de oranjemannen die het eerste setpoint noteerden. Op het derde was het raak, Varenhorst sloeg via de bal het blok van Paolo Nicolai buiten de lijnen.

Set 2
In de tweede doorgang sloegen de Nederlandse mannen direct een gat van zo’n vier punten, dat niet meer kon worden gedicht door Nicolai en Lupo. Op het eerste matchpoint was het raak voor Varenhorst en Van de Velde toen Daniele Lupo na een lange rally uitsloeg.

Prijzengeld
Het afsluitende toernooi van de World Tour is flink wat geld te verdienen. Zo ligt er voor de winnaar 150.000 dollar te wachten. Varenhorst en Van de Velde moeten het met een derde daarvan doen, ze mogen $ 50.000 bijschrijven. De hoofdprijs van $ 150.000 is bij de mannen naar de Noren Anders Mol en Christian Sørum gegaan. Bij de vrouwen wonnen de Duitse Karla Borger en Julia Sude, die in de finale wereldkampioen Sarah Pavan en Melissa Humana Paredes versloegen.

Het beachvolleybalseizoen zit er nu op, evenals de FIVB World Tour. 2021 was het laatste jaar dat het toernooi in deze vorm werd gehouden, vanaf het komende jaar wordt de FIVB Beach Pro Tour gespeeld.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×