Volleyball World, het samenwerkingsverband van wereldvolleybalbond FIVB en CVC Capital Partners om de volleybalsport wereldwijd te promoten, heeft een nieuwe beachvolleybaltour aangekondigd. De FIVB Beach Pro Tour zal vanaf seizoen 2022 de Beach Volleyball World Tour vervangen.

In de nieuwe opzet wordt er afscheid genomen van het sterrensysteem, waarbij toernooien afhankelijk van hun niveau werden gewaardeerd met 1 tot 5 sterren (1 het laagst). In de nieuwe opzet zijn er nog drie niveaus: Elite16, Challenge en Future. Het seizoen wordt afgesloten met de Finals, zoals die op dit moment ook op Sardinië worden gespeeld.

Elite16
De Elite16 competitie is het hoogste niveau van de Beach Pro Tour met de top 16 teams van de wereld per geslacht die strijden om hun plek in deze groep te behouden. Het toernooi wordt gehouden in vier poules van elk vier teams. Dit wordt vervolgd door de knock-outfase. De toernooien duren vier dagen met in totaal 64 wedstrijden, zonder kwalificatie.

Alle wedstrijden van dit niveau worden voor tv geproduceerd. Volleyball World streeft naar een festivalsfeer op alle toernooien. De wedstrijden zullen via VBTV worden uitgezonden.

Pro Tour toernooien Elite

Challenge
Toernooien op het Challenge-niveau is de opmaat voor het Elite16-niveau waar 24 teams aan meedoen. Op dit niveau kunnen spelers rankingpunten verzamelen.

Het format voor de competitie bestaat uit 24 teams per geslacht in het hoofdtoernooi met modified pool play, waarin teams slechts twee wedstrijden in een poule van vier spelen. Het wordt daarna gevolgd door de knock-outfase, vergelijkbaar met de toernooien die nu op de World Tour worden gespeeld. Gedurende vier of vijf dagen wordt een totaal van 80 wedstrijden gespeeld. Er kunnen maximaal 32 teams deelnemen aan de kwalificaties om door te gaan naar het hoofdtoernooi.

Future
De toernooien op Future-niveau dienen als een opmaat voor het Challenge-niveau. Futures stellen steden in staat de sport in hun land te ontwikkelen en de capaciteiten van veelbelovende jeugdteams op te bouwen.

De Futurestoernooien worden gespeeld door 16 teams per geslacht in het hoofdtoernooi, zestien teams kunnen ook aan het hoofdtoernooi meedoen.

Finals
Net als in de huidige opzet zijn de Finals de afsluiter van het beachvolleybalseizoen. Daarin verandert niets, de top-10 per sekse zal deelnemen aan dit toernooi.

Lees hier meer over de FIVB Beach Pro Tour.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×