Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn hun tweede Olympische Spelen begonnen met een solide winst op Dalhausser / Lucena uit de Verenigde Staten. Ze bleven koel tijdens de warme omstandigheden in Tokio en klopten de olympisch kampioen van 2008 (Dalhausser) met 21-17, 21-18. Ze gaan na de eerste dag samen met de Brazilianen Alison / Alvaro Filho aan de leiding in Poule D.

Phil Dalhausser en Nick Lucena zijn beide 41 jaar oud en hebben een schat aan ervaring. Dalhausser werd aan de zijde van Todd Rodgers in 2007 al wereldkampioen en in 2008 beklom hij de Olympus in Peking, ook met Rodgers.

De Amerikanen hadden in de openingsfase het beste van het spel. Dalhausser pakte al vroeg een blok en was ook aanvallend scherp. Ze namen een 3-6 voorsprong. Maar de Nederlanders, met het brons van Rio de Janeiro uit 2016 op zak, stelden langzaam maar zeker orde op zaken. Bij 12-12 kwamen ze langszij en door een uitgeslagen bal van Dalhausser konden ze zelfs direct de leiding overnemen.

Vanaf dat moment hadden Brouwer en Meeuwsen de overhand. Met enkele krachtige aanvallen van Robert Meeuwsen en flinke servicedruk liepen ze uit naar 18-15. Meeuwsen stak een goede vorm, zijn favoriete hard geslagen bal cross liep goed. Hij zette daarmee zijn team ook op het eerste setpoint: 20-17. Door een uitgeslagen aanval van Nick Lucena was de winst daar voor de Nederlanders.

De tweede set startten de Amerikanen weer sterk, Dalhausser scoorde drie killblocks en bij 1-5 moesten Brouwer en Meeuwsen een time-out nemen. Die sorteerde direct effect, in no-time was het 5-5. Met een ace van Robert Meeuwsen pakten de mannen in Oranje de eerste voorsprong bij 10-9, om die vervolgens uit te bouwen. Het Nederlandse aanvalsspel was krachtig en het blokkeerspel scherp. Op het tweede matchpoint maakte Meeuwsen het via de blokkering van Dalhausser af: 21-18.

In Poule D gaan de Nederlanders nu samen met de Brazilianen Alison Cerutti en Alvaro Morais Filho aan de leiding, zij wonnen hun eerste duel van de Argentijnen Julian Azaad en Nicolás Capogrosso. Dat Argentijnse koppel is dinsdag om 14.00 uur Nederlandse tijd de volgende tegenstander van Brouwer / Meeuwsen.

Vrouwen
Eerder vandaag verloren Katja Stam en Raïsa Schoon hun eerste wedstrijd met 2-0 van de Canadese wereldkampioen Pavan / Melissa. De andere wedstrijd in hun Poule A werd gewonnen door de Zwitserse Anouk Vergé-Dépré / Joana Heidrich, zij versloegen het Duitse koppel Karla Borger en Julia Sude met 2-1.

Zondagmiddag om 14.00 uur starten Sanne Keizer en Madelein Meppelink hun olympische campagne, zij treffen het Spaanse koppel Liliana / Elsa. De wedstrijd is te zien via eurosport.nl en discoveryplus.nl (abonnement vereist).

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×